A-
A+

Amerikanska bjässar avgör börsen i vår

Snart släpper flera av den amerikanska börsens tyngsta aktörer sina senaste kvartalsrapporter. Arkivbild.
Snart släpper flera av den amerikanska börsens tyngsta aktörer sina senaste kvartalsrapporter. Arkivbild.
EkonomiTT

De svenska bolagsrapporterna har mindre betydelse. Det är centralbankerna och sju amerikanska storbolag som avgör Stockholmsbörsens utveckling under våren.

Den globala börsstämningen avgörs av rapporterna från sju jättar – "The magnificent seven" (ungefär: de sju magnifika). Sammanlagt utgör de 28 procent av S&P 500-indexet över de största börsnoterade bolagen i USA.

I denna grupp ingår Iphonetillverkaren Apple, näthandelsbjässen Amazon, Google-ägaren Alphabet, Facebook-ägaren Meta, mjukvarujätten Microsoft, halvledartillverkaren Nvidia och elbilstillverkaren Tesla.

Tesla har redan öppnat böckerna. Bolaget noterade ett rejält vinstfall för fjärde kvartalet i fjol och varnar även för lägre tillväxt i år. Men när det gäller resterande bolag är förväntningarna högt ställda.

Techjättarna gjorde ett starkt 2023 och var en säker hamn på börsen. Det berodde till stor del på hajpen kring AI, säger Frida Bratt, ekonom på nätbanken Nordnet.

Kan bli mellanår för jättar

Nu är frågan hur mycket krut som finns kvar i aktiekurserna, framhåller hon. Mycket hänger på om den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) genomför de räntesänkningar som marknaden förväntar sig.

Fed har signalerat att minst tre räntesänkningar är att vänta i år.

Om Fed sänker räntan som väntat skulle det kunna bli andra, mindre och ännu mer tillväxtorienterade, techbolag som tar klivet in i rampljuset, säger Frida Bratt.
I så fall skulle 2024 bli något av ett mellanår för techjättarna, fortsätter hon.

AI-kapplöpning fortsätter

Bratt poängterar att marknaden i flera fall inväntar ytterligare bevis på att bolagen kan kapitalisera på AI och bli ännu mer lönsamma. Chiptillverkaren Nvidia ligger längst fram i utvecklingen av AI.

Förhoppningarna är skyhöga, vilket återspeglas i bolagets kursrusning på över 230 procent det senaste året.

Även Microsoft har satsat stort på AI och har lanserat flera satsningar.

Kursen är på rekordnivåer och aktien har gått urstarkt. Nu gäller det för dem att visa att de också kan kapitalisera på den nya tekniken, säger Bratt.

Ett frågetecken hon ser framför sig är Apple.

Eventuellt vikande efterfrågan från Kina är ett orosmoln för deras resultat. Apple ligger inte heller särskilt långt fram i AI-kapplöpningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.