A-
A+

Amnestys krav: Utred krigsbrott på Västbanken

Ett israeliskt militärfordon i Tulkarm i januari. Händelsen på bilden har ingen direkt koppling till fallen i texten.
Ett israeliskt militärfordon i Tulkarm i januari. Händelsen på bilden har ingen direkt koppling till fallen i texten.
MellanösternTT

Flera fall av uppenbart övervåld, där både barn och vuxna dödats av israeliska styrkor på Västbanken. Det larmar Amnesty International om i en utredning.

Vittnesmål och bildbevis har samlats in, och Amnesty kräver att fallen ska tas upp som möjliga krigsbrott av Internationella brottmålsdomstolen.

Amnesty vill belysa det illegala våld som man menar att israelisk militär utövar på Västbanken, men som nu hamnat i skuggan av kriget i Gazaremsan. Organisationen har samlat vittnesmål från fyra händelser som inträffade efter att kriget mellan Hamas och Israel inleddes den 7 oktober. Det är berättelser från familj, vårdpersonal och boende.

Organisationen har också filmklipp och foton från fallen.

"Prov på legitimitet"

"Åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) måste utreda fallen som möjliga krigsbrott. Situationen i Palestina och Israel blir ett prov på domstolens legitimitet och rykte," säger Erika Guevara-Rosas, chef för Amnestys utredningsavdelning, i ett pressmeddelande.

De här fallen har undersökts:

Den 10 oktober, i östra Jerusalem, uppstod bråk mellan palestinier och den israeliska gränspolisen, som attackerades med fyrverkerier. En palestinier sköts och när ytterligare en man försökte hjälpa den skjutne blev också han dödad.

Den 13 oktober, i Tulkarm, öppnade militär eld mot en demonstration för solidaritet med Gaza. Flera skadades och en person dödades.

Sköts i ryggen

Den 19 oktober, vid ett tillslag mot flyktinglägret Nur Sham, dödades 13 palestinier, varav 6 barn. Amnesty berättar särskilt om en 15-åring som sköts till döds, och när pappan försökte bära pojkens kropp mot ett skydd sköts han i ryggen, men överlevde med svåra skador.

Den 27 november i Bitunya öppnade israeliska styrkor eld mot en grupp personer som hälsade en grupp fångar som frigivits. Personer i gruppen hade attackerat israeliska fordon och en palestinier dödades.

Amnesty har begärt information om fallen från den israeliska militären utan att få svar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.