A-
A+

Amorteringsundantag dras in trots ökad smitta

Finansinspektioner slopar amorteringsundantaget. Arkivbild.
Finansinspektioner slopar amorteringsundantaget. Arkivbild.
EkonomiTT

Nu slopas det amorteringsundantag som runt 270 000 svenska hushåll utnyttjat under coronapandemin. Orsaken är hushållens snabbt ökande skulder, enligt Finansinspektionen (FI).

Annons

Annons

Amorteringsundantaget infördes på grund av den stora ekonomiska osäkerheten när coronapandemin kom.

Sedan dess har den ekonomiska osäkerheten minskat. Den ekonomiska återhämtningen är på gång, säger Henrik Braconier, chefsekonom vid Finansinspektionen, till Sveriges Radio Ekot.

Smittspridningen ökar igen, men i samband med att bostadspriserna har ökat det senaste året har hushållens skuldsättning ökat i alltför snabb takt, enligt FI.

Att den kan växa i viss mån är inte konstigt eftersom våra inkomster tenderar att öka över tiden. Men om den växer mycket snabbt är det ett tecken på att det byggs upp risker i hushållens ekonomi och i samhällsekonomin i stort, säger Henrik Braconier.

Från statliga banken SBAB kommer kritik mot att amorteringskravet återinförs vid månadsskiftet. Enligt chefsekonom Robert Boije drabbar det främst unga personer som köpt sin första bostad.

Den här gruppen har ofta ett litet sparande, och för den gruppen vore det bättre att spara finansiellt i stället för att amortera. Då blir man mer motståndskraftig mot ekonomiska störningar, mot ränteuppgångar bland annat, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!