A-
A+

Andersson om El-Haj: Har skadat partiet

Magdalena Andersson och Jamal El-Haj.
Magdalena Andersson och Jamal El-Haj.
PolitikTT

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger att hon tappat förtroendet för riksdagsledamoten Jamal El-Haj. Turerna kring honom har enligt henne skadat partiet.

Om El-Haj tänker lämna sin plats är fortfarande okänt.

El-Haj har uppmanats av sitt parti att lämna sitt riksdagsuppdrag. Beslutet fattades av partiets Skånedistrikt, som El-Haj tillhör, på fredagen.

Förtroende ges och tas från partidistriktet. Men min ledarskapsfilosofi är enkel. Alla kan fatta dåliga beslut, men inte vid upprepade tillfällen, säger Magdalens Andersson till TT på väg till partiledarsamtal i TV4.

Hon upprepar också att hon utgår från att Jamal El-Haj följer partidistriktets uppmaning om att lämna sin riksdagsplats.

Andersson säger att hon inte haft någon kontakt med El-Haj under det senaste dygnet och att hon inte tagit ställning till om hon ska kontakta honom under helgen.

Skadat partiet

Vad gäller hennes syn på El-Haj, och om han har skadat partiet, är svaret tydligt:

Det har skadat partiet, säger hon.

Samma syn har Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Det är klart att det är dåligt. Vi vill prata om sjukvårds- och kostnadskrisen för vanligt folk och satsningar på välfärden. I stället får vi prata om en enskild riksdagsledamot och händelser som varit, säger Baudin som inte heller han varit i kontakt med El-Haj det senaste dygnet.

Partidistriktets besked att El-Haj uppmanats lämna sin riksdagsplats kom samma dag som Expressen avslöjade att Jamal El-Haj försökt påverka ett asylärende. Ärendet gällde en egyptisk imam som ska ha föreläst i en extremistkopplad moské.

El-Haj svarade Expressen skriftligt att han hade gjort annorlunda i dag.

Kritiserad konferens

Förra våren tvingades El-Haj ta en paus från sitt riksdagsuppdrag efter medverkan på en palestinsk konferens. Partiledningen hade avrått honom från att medverka med hänvisning till uppgifter om talare med koppling till terrorstämplade Hamas.

Partiets hantering av El-Haj har kritiserats, framför allt av Tidöpartierna. SD:s partiledare Jimmie Åkesson beskriver fredagens besked som en "väldigt märklig vändning".

Hon (Andersson) har ju verkligen försvarat honom under hela den här tiden som han varit i blåsväder i alla möjliga offentliga sammanhang. Hon har till och med gråtit för honom i riksdagens talarstol, säger han.
Det är viktigt att inte blanda ihop detta med det fruktansvärda kriget mellan Hamas och Israel. Att även El-Hajs släktingar har dödats är så klart fruktansvärt, men detta handlar om hur han agerat som riksdagsledamot, säger Tobias Baudin.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.