A-
A+

Andersson utgår från att El-Haj avgår

Jamal El-Haj uppmanas att lämna sitt uppdrag. Bild från i torsdags.
Jamal El-Haj uppmanas att lämna sitt uppdrag. Bild från i torsdags.
PolitikTT

Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj uppmanas av partiet att lämna sitt uppdrag efter Expressens avslöjande att han försökt påverka ett asylärende.

Partiledaren Magdalena Andersson "utgår från att uppmaningen hörsammas".

Niklas Karlsson (S), ordförande i Skånedistriktet som El-Haj tillhör, säger att partiet har uppmanat Jamal El-Haj att lämna sin plats, och att beslutet fattades under ett möte med distriktets verkställande utskott under fredagen.

Vi har efter diskussion i vårt möte gjort en samlad bedömning att det inte längre föreligger något förtroende och det som krävs för att han ska sitta kvar som riksdagsledamot och företräda S i Skåne, säger Karlsson på en presskonferens.

"Saker har framkommit"

Karlsson säger vidare att Jamal El-Hajs "agerande har skadat Socialdemokraterna då han vid flera tillfällen har satt sina egna intressen före partiets".

Ända sedan den palestinska konferensen som Jamal deltog på trots partiets direkta avrådan så har det varit en löpande process där flera saker har framkommit, säger Karlsson.

Karlsson hänvisar frågor om vad Jamal El-Haj har svarat på partiets uppmaning med att "den frågan får du ställa till honom".

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger i en skriftlig kommentar:

"Jag har fullt förtroende för Skånes partidistrikts beslut och utgår från att uppmaningen hörsammas", säger Andersson.

Tog paus

I maj i fjol tvingades El-Haj ta en paus från flera riksdagsuppdrag efter medverkan på en palestinsk konferens i Malmö. Partiledningen hade avrått från medverkan sedan det framkommit uppgifter om talare med koppling till terrorstämplade Hamas.

På fredagen avslöjade Expressen att El-Haj har försökt påverka ett asylärende om en egyptisk imam som under 2015 ska ha föreläst i en extremistkopplad moské i Skåne tillsammans med två salafistpredikanter. En av dem ska senare ha pekats ut som ett hot mot Sveriges säkerhet.

"Fel av mig"

I ett mejl till tidningen skriver Jamal El-Haj att "det var fel av mig att agera så" och att han hade "gjort annorlunda" i dag.

"Mitt enda syfte med samtalet var att tillföra information som jag trodde var relevant och samhällsnyttigt. Den lämnade jag vid ett tillfälle. Jag inser nu att handläggaren kunde ha uppfattat samtalet som ett sätt att påverka”.

Tidöpartierna har återkommande kritiserat Socialdemokraterna för att inte hålla rent i partiet med hänvisning till El-Hajs agerande.

TT söker Jamal El-Haj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.