A-
A+

AP-fond röstar emot orimliga vd-löner

Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden. Arkivbild.
Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden. Arkivbild.
EkonomiTT

Direktörernas löner måste uppfattas som rimliga av personalen. Annars blir det i alla fall nobben från Första AP-fonden som är ägare i massvis av svenska storföretag.

Annons

Annons

Ledningens ersättningar får inte utvecklas på ett sätt att det inte känns rimligt för resten av medarbetarna, för då kommer man inte skapa ett gott resultat, säger den statliga pensionsförvaltarfondens vd Kristin Magnusson Bernard i samband med att fonden presenterar 2022 års resultat.

Hon pekar på att annars riskerar de anställda att tappa acceptansen och engagemanget för bolaget.

Vad som är rimligt beror enligt henne på vilken typ av bolag det handlar om. I den stora pågående lönerörelsen har facken betonat att även börsdirektörerna måste ta sitt ansvar för att inte löntagarna ska kräva full lönekompensation för den höga inflationen.

Inför vårens årsstämmor försöker fonden påverka styrelserna i ersättningsfrågor. Enligt Kristin Magnusson Bernard brukar det resultera i att Första AP-fonden röstar emot de föreslagna direktörsersättningarna i 3-5 fall årligen.

Fjolåret slutade med att Första AP-fonden gjorde en förlust på 40 miljarder kronor. Avkastningen på pensionskapitalet, totalt vid årsskiftet 421 miljarder kronor, landade på minus 8,6 procent under ett år med rejält fallande aktiekurser och där även räntepapper generellt tappade i värde.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.