A-
A+

Arbetslöshet under förpandemisk nivå

Kön minskar något. Arkivbild.
Kön minskar något. Arkivbild.
ArbeteTT

Arbetslösheten sjunker stadigt och ligger nu lägre än innan pandemin, visar Arbetsförmedlingens månadssiffror.

Annons

Annons

I slutet av november var 370 000, 7,2 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. Det är 7 000 färre än för en månad sedan och 81 000 färre än november i fjol. Det är till och med lägre än de 377 000 som var arbetslösa i slutet av februari 2020, det vill säga innan coronakrisen slog till med full kraft.

Men det är inte direkt de långtidsarbetslösa som kommer i första hand när jobben växer till, även om antalet som stått utan jobb över tolv månader minskat sakta i fyra månader i rad.

I slutet av november var 181 000 långtidsarbetslösa, 8 000 fler på ett år. Över hälften av dessa är födda i ett land utanför Europa.

Positivt för arbetsmarknaden är att varseltalen ligger kvar på en historiskt förhållandevis låg nivå, 1 900 personer under november. Det finns också betydligt fler lediga jobb att söka via Arbetsförmedlingen, 140 000, jämfört med 79 000 för ett år sedan, även om Arbetsförmedlingen pekar på att den statistiken ska tolkas med viss försiktighet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.