A-
A+

Arbetslösheten minskar överallt

Färre besök hos Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
Färre besök hos Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
ArbetsmarknadTT

Arbetslösheten fortsätter att sjunka. Av rusande inflation och farhågor för begynnande ekonomisk kräftgång syns inget – ännu.

Arbetsförmedlingens siffror visar på såväl minskad långtidsarbetslöshet som färre unga utan jobb.

Annons

Annons

I slutet av maj var 344 000 personer, eller 6,6 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa på landets arbetsförmedlingar. Det är 78 000 färre på ett år, eller en minskning från 7,9 procent. Minskningen gäller samtliga län.

Sug på krogen

Allra tydligast minskar ungdomsarbetslösheten, ned från 10,0 procent i maj förra året till nu 7,7 procent. Arbetsmarknaden präglas i dagsläget av ett stort sug på arbetskraft, företrädesvis unga, i många tjänstenäringar som krog och handel.

Även antalet långtidsarbetslösa minskar tydligt. På ett har de blivit 25 000 färre och uppgår nu till 164 000. Det gäller dem som varit utan jobb i mer än ett år. De som står allra längst bort, mer än två år i arbetslöshet, har dock ökat i antal, plus 4 000 till 98 000.

Annons

Annons

Få varsel

Också de utrikes födda kan skörda frukterna av en starkare arbetsmarknad, även om det är stora skillnader jämfört med inrikes födda personer. I slutet av maj var 16,6 procent av den utrikesfödda registrerade arbetskraften utan jobb. För ett år sedan var den siffran 19,2 procent.

Även varslen om uppsägningar ligger kvar på förhållandevis låga nivåer, 2 072 i maj, jämfört med 2 272 samma månad i fjol.

Av begynnande, befarade sämre ekonomiska tider syns alltså inte särskilt mycket, inte på arbetsmarknaden i alla fall. På onsdag släpper Arbetsförmedlingen sin stora sysselsättningsprognos för i år och nästa år, som bygger på intervjuer med tusentals arbetsgivare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.