A-
A+

Arbetslösheten ökar svagt bland akademiker

För första gången sedan i juli 2021 syns en ökning av antalet arbetslösa akademiker. Arkivbild.
För första gången sedan i juli 2021 syns en ökning av antalet arbetslösa akademiker. Arkivbild.
EkonomiTT

För första gången på ett halvår ökar antalet arbetslösa akademiker, även om uppgången är liten.

Annons

Annons

Nettoökningen av antalet arbetslösa medlemmar i Akademikernas a-kassa var i mars 194 personer. Det var första gången sedan juli 2021 som de arbetslösa akademikerna blev fler.

"Vi kan ännu inte säga varför vi har en ökning av arbetslösa nu och om det är något som kommer att fortsätta. Men vi märker på de frågor vi får från våra medlemmar att det finns en oro över det ekonomiska läget", säger Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör på Akademikernas a-kassa, i ett pressmeddelande.

I mars lämnade 1 569 akademiker arbetslösheten, vilket är den lägsta siffran på två år.

Men det finns en ljusning. Långtidsarbetslösheten bland akademiker fortsätter att minska och sedan sommaren 2021 har den gått ner med tio procent, enligt Akademikernas a-kassa. Fortfarande är dock antalet långtidsarbetslösa runt 50 procent fler än före pandemin.

"Många har det väldigt tufft att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden och det är fortfarande betydligt fler som varit arbetslösa långa tider nu än innan pandemin", säger Alexandra Oljans Ahlin.

Totalt var 13 200 akademiker arbetslösa i mars, vilket motsvarar en andel på 1,8 procent. För ett år sedan låg andelen på 2,3 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.