A-
A+

Arbetslösheten stannar av vid 6,6 procent

Arbetslösheten ligger kvar på 6,6 procent i slutet av juni. Arkivbild.
Arbetslösheten ligger kvar på 6,6 procent i slutet av juni. Arkivbild.
ArbetsmarknadTT

Arbetslösheten ligger, precis som förra månaden, på 6,6 procent. En normal landning under sommarmånaderna då arbetsmarknaden rör på sig mindre.

Jämfört med förra året syns dock en bred minskning.

Annons

Annons

I slutet av juni var 335 000 personer inskrivna som arbetslösa på landets arbetsförmedlingar. Den procentuella andelen av arbetskraften är 6,6 procent, samma som under maj månad, enligt Arbetsförmedlingens färska månadssiffror.

Jämfört med samma period förra året har antalet arbetslösa minskat från 7,9 procent av arbetskraften, eller med drygt 73 000 personer.

Minskningen gäller för samtliga län och andelen arbetslösa minskar bland både kvinnor och män samt inrikes- och utrikesfödda. Jämfört med motsvarande månad förra året minskar även antalet långtidsarbetslösa med närmare 29 000 personer.

Förändringarna i arbetslösheten brukar inte vara särskilt stora under sommarmånaderna, säger arbetsmarknadsanalytiker John Andersson på Arbetsförmedlingen, eftersom arbetsmarknaden rör mindre på sig då.

Det återstår att se om arbetslösheten kan fortsätta sjunka i höst när allt drar i gång igen säger han.

I och med att det är så osäkert med vad som händer med ekonomin nu är det svårt att svara på hur det kan se ut till hösten. Nu är vi på liknande nivåer (av arbetslöshet reds anm.) som under 2019, så det återstår att se hur ekonomin artar sig.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.