A-
A+

Astra Zeneca vill tjäna pengar på vaccinet

Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.
EkonomiTT

Astra Zeneca skrotar modellen att sälja covid-19-vaccin till självkostnadspris. Måttlig lönsamhet är nu riktmärket, enligt en delårsrapport.

Läkemedelsjättens aktie sjunker efter rapporten, då kvartalsresultatet var sämre än väntat.

Annons

Annons

Självkostnadspris för covid-19-vaccinet har hittills varit Astra Zenecas modell i pandemin. Detta kan jämföras med vinstmarginaler på i runda slängar 20 procent som konkurrenter som Pfizer gör på sitt vaccin.

Men framöver kommer leveranser till självkostnadspris bara att erbjudas i affärer med utvecklingsländer, förklarar Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i samband med delårsrapporten för årets tredje kvartal.

Måttlig vinst från vaccinet

Sammantaget innebär det att Astra Zeneca nu räknar med en måttlig vinst från vaccinverksamheten.

Vi kommer att säkra att alla länder har råd med vaccinet och vår lönsamhet kommer definitivt vara betydligt lägre än vad du ser på annat håll, säger Soriot på en webbsänd presskonferens.

Att fortsätta hjälpa länder som inte har råd med högre priser ligger i linje med det åtagande Astra Zeneca har gjort gentemot Oxford University, som varit med och utvecklat vaccinet.

De lönsamma vaccinaffärerna som koncernen nu tecknar gäller enligt Soriot i första hand nästa år och en stor del av försäljningen under fjärde kvartalet kommer i själva verket fortsätta att bestå av försäljning till självkostnadspris.

Tidigare har Astra Zeneca sagt att man skulle använda självkostnadsmodellen så länge pandemin pågår och enligt Pascal Soriot börjar nu pandemin visa tecken på att den övergår till att vara en epidemi med regionala variationer.

Vi har tittat på stora mängder data, infektionsnivåer runt om i världen och det är tydligt att olika länder befinner sig i olika stadier, säger han.
Jag tror att vi alla – människor runt om i världen – måste acceptera att denna pandemi nu övergår till att bli en epidemi. Viruset blir epidemiskt och vi måste lära oss att leva med det, tillägger han.

Annons

Annons

"Vi måste anpassa vårt liv"

Han räknar med att detta i sin tur innebär att fortsatta vaccinationer mot covid-19 kommer att krävas lång tid framöver, i takt med att effekten av redan tagna sprutor avtar och viruset utvecklas.

Astra Zenecas nya prissättningsstrategi för vaccin kommer sedan den svensk-brittiska koncernen i tisdags meddelat att man bildar en särskild affärsenhet för forskning, utveckling, produktion och försäljning av vaccin och behandling med antikroppar.

Hittills i år har Astra Zeneca sålt 580 miljoner vaccindoser för sammanlagt 2,2 miljarder dollar. Under tredje kvartalet drog vaccinförsäljningen in drygt 1 miljard dollar och i orderingången i fjärde kvartalet räknar koncernen med positiva bidrag från vaccinaffärerna för resultatet framöver.

Och covid-19-vaccinet bidrog med 1 cent per aktie till vinsten i tredje kvartalet, för vilket Astra Zeneca redovisar en vinst från kärnverksamheten på 1:08 dollar per aktie.

Resultatet var sämre än väntat och efter drygt två timmars handel har Astra Zenecas aktie fallit drygt 4 procent på Stockholmsbörsen i kölvattnet på rapporten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.