A-
A+

Bank of England lämnar styrräntan oförändrad

Bank of England har meddelat räntebesked.
Bank of England har meddelat räntebesked.
EkonomiTT

Bank of England väljer att hålla kvar styrräntan på 5,25 procent. Däremot ges inga antydningar om några räntesänkningar i närtid.

Är räntetoppen nådd för flera centralbanker? Efter gårdagens besked från amerikanska Federal Reserve om en oförändrad styrränta lämnar nu Bank of England samma besked. Här fanns dock en tydlig oenighet hos direktionen, men med röstsiffrorna sex mot tre valde man till slut att låta styrräntan var kvar på nuvarande nivå som är den högsta på 15 år.

Sedan december 2021 har centralbanken genomfört 14 höjningar för att försöka tämja inflationsutvecklingen. Centralbankschefen Andrew Bailey uppger att den restriktiva policy som man nu har "kommer att behövas en längre period" och att "det är för tidigt att tänka på räntesänkningar".

Bank of England har precis som dess svenska motsvarighet Riksbanken ett inflationsmål på 2,0 procent, inflationsutvecklingen har visserligen mattats av från att uppgå till 11,1 procent förra året men är fortfarande långt över inflationsmålet. Samtidigt har dock arbetslösheten stigit till 4,3 procent, för att enligt centralbankens prognos fortsätta stiga till 5,1 procent under 2026.

Nu är Bank of Englands prognos att man ska nå inflationsmålet under inledningen av 2025 om styrräntan får ligga kvar på befintlig nivå.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.