A-
A+

Banker höjer rörlig boränta

Både Länsförsäkringar och Swedbank höjer den så kallade listräntan på rörliga bolån till över 5 procent. Arkivbild.
Både Länsförsäkringar och Swedbank höjer den så kallade listräntan på rörliga bolån till över 5 procent. Arkivbild.
EkonomiTT

Storbanken Swedbank höjer listpriset för ett bolån med tre månaders bindningstid med 0,50 procentenheter. Även Länsförsäkringar höjer – med 0,40 procentenheter.

Annons

Annons

De båda bankernas räntor för bolån med tre månaders bindningstid lyfter därmed till 5,14 procent.

Listräntan är den som banken annonserar utåt och den faktiska räntan brukar normalt hamna under denna nivå, på grund av olika typer av rabatter. Den så kallade genomsnittsräntan för ett rörligt bolån från Swedbank i januari låg på 3,65 procent.

Beskedet om Swedbanks räntehöjning kom redan före måndagens inflationssiffror för januari från Statistiska centralbyrån (SCB). Efter SCB-siffrorna, som visade på en oväntad uppgång för den underliggande inflationen – exklusive räntor och energipriser – höjde Swedbanks ekonomer dessutom sin prognos för Riksbankens styrränta.

Enligt Swedbank lutar det nu åt ännu en räntehöjning på 50 punkter (0,50 procentenheter) i april följt av ytterligare en höjning på 25 punkter i juni, vilket skulle ge en topp på styrräntan på 3,75 procent.

Tidigare låg Swedbank-ekonomernas räntetopp på 3,50 procent.

"Riksbanken har indikerat att de har en låg tolerans för inflation över prognos på kort sikt. Mellan nu och april kommer ytterligare två inflationssiffror publiceras och vi tror det är sannolikt att kärninflationen kommer ligga kvar över Riksbankens prognos fram till dess", skriver Swedbanks ekonomer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.