A-
A+

Bankrally på börsen

Trendbrott på börsen. Arkivbild
Trendbrott på börsen. Arkivbild
BörsTT

Storbankerna agerade draglok när Stockholmsbörsen på torsdagen vände uppåt efter fyra handelsdagar i rad på minus.

Det breda OMXS-indexet steg 0,2 procent.

Annons

Annons

Utvecklingen låg i linje med ledande Europabörser – med undantag för Londonbörsen.

Bäst bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index gick de fyra storbankerna. Handelsbanken lyfte 2,2 procent och de övriga mellan 1,5 och 2,0 procent.

Vitvarutillverkaren Electrolux gick mot strömmen och backade 1,3 procent. Aktien har tidigare i veckan gått starkt till följd av spekulation om ett bud på bolaget.

Misstanke om kartell

Nedgången kommer efter det att konkurrensmyndigheten i Frankrike framfört misstankar om att Electrolux ingått i en priskartell under perioden 2009–2014. Enligt bolaget kan det inte uteslutas att "utfallet kan få en väsentlig inverkan på koncernens finansiella resultat och kassaflöde".

SBB föll 5,6 procent efter slagig kursutveckling under förmiddagen. Fastighetsbolaget har höjt utdelningen trots en brakförlust för fjärde kvartalet och meddelade även att styrelsen överväger att notera dotterbolaget Sveafastigheter med bostadsfastigheter för omkring 15 miljarder kronor.

Annons

Annons

Dollarn stärkt

Dollarn stärktes marginellt mot andra världsvalutor efter ett relativt hökaktigt protokoll från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), som publicerades på onsdagskvällen svensk tid.

I marknadens prissättning pekar det nu mot en topp för Feds styrränta kring 5,55 procent i juli. I början av året låg toppen på 4,90 procent. Nästa räntebesked från Fed väntas den 22 mars och då lutar det åt minst 25 punkter i höjd styrränta – med en 24-procentig sannolikhet för en 50-punktershöjning enligt Bloomberg.

Frankfurtbörsens DAX-index steg 0,5 procent och Parisbörsens CAC40-index 0,3 procent, medan Londonbörsens FTSE-index backade 0,3 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.