A-
A+

Bantningsjätten växer kraftigt

Danska Novo Nordisk redovisar resultat för fjolårets fjärde kvartal. Arkivbild
Danska Novo Nordisk redovisar resultat för fjolårets fjärde kvartal. Arkivbild
EkonomiTT

Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk – världsledande tillverkare av läkemedel för behandling av diabetes och övervikt – växer så det knakar.

Vinsten rusar och tusentals fler har nyanställts under året.

Koncernen växer kraftigt. Stora investeringar görs för att hinna med att producera i takt med att efterfrågan rusar på bolagets succéprodukter mot diabetes och fetma.

Bara i Danmark har antalet anställda vuxit med närmare 6 000 personer under 2023, till nästan 29 000. Totalt i världen har Novo Nordisk drygt 64 000 personer på lönelistorna, skriver Ritzau.

Bolagets aktie lyfter nära 3 procent på Köpenhamnsbörsen efter rapporten.

Rörelsevinsten steg till 26,8 miljarder danska kronor för fjärde kvartalet i fjol, motsvarande 40 miljarder svenska kronor. Det kan jämföras med vinsten på 17,1 miljarder danska kronor under motsvarande kvartal 2022.

Analytiker hade i snitt räknat med en rörelsevinst på 25,5 miljarder danska kronor. enligt en sammanställning av prognoser gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Försäljningen lyfte under kvartalet till 65,6 miljarder, från 48,1 miljarder ett år tidigare.

För helåret landade försäljningen på 232 miljarder danska kronor. Inom området diabetes och övervikt steg försäljningen med 38 procent till 215 miljarder danska kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.