Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 13 mars 2024Publicerad: 13 mars 2024

För första gången sedan 2020 är Barcelona klart för Champions League-kvartsfinal. Katalanerna vann med 3–1 hemma mot Napoli i åttondelsfinalen och är vidare via 4–2 sammanlagt. I London gick Arsenal vidare efter straffdrama mot Porto. Barcelona har vunn…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Barça till CL-kvart – Arsenal vidare efter dramaEmilio Morenatti/AP/TTFermín López satte ledningsmålet för Barcelona när katalanerna slog Napoli med 3–1 på hemmaplan och 4–2 sammanlagt i åttondelsfinalen av Champions League.FotbollTTFör första gången sedan 2020 är Barcelona klart för Champions League-kvartsfinal.Katalanerna vann med 3–1 hemma mot Napoli i åttondelsfinalen och är vidare via 4–2 sammanlagt. I London gick Arsenal vidare efter straffdrama mot Porto. Barcelona har vunnit mästarcupen fem gånger (senast 2015), men har inte tagit sig till en Champions League-kvartsfinal sedan 2020 och har de två senaste säsongerna åkt ut redan efter gruppspelet. Bortamötet med Napoli i åttondelsfinalen slutade 1–1, men några gyllene minuter satte Barça i förarsätet hemma på Olympiastadion. I den 15:e minuten placerade 20-årige Fermín López behärskat in ledningsmålet. Två minuter senare skickade försvararen João Cancelo in även 2–0 efter att Raphinha träffat stolpen.Saknade viktig duo Efter en halvtimme var det reducerat när Napolis mittback Amir Rrahmani följde med i offensiven och de italienska gästerna hade även bud på en kvittering innan pausvilan. I den andra halvleken uppträdde Barcelona – som saknade den skadade duon Pedri och Frenkie de Jong – stundtals nervöst. Napolis inhoppare Jesper Lindstrøm fick ett fint läge att kvittera i den 80:e minuten, men danskens nick smet precis utanför stolpen. I stället säkrade polacken Robert Lewandowski katalanernas avancemang när hemmalaget enligt gammalt Barça-manér rullade upp Napoliförsvaret och satte 3–1-målet i den 83:e minuten.Det var en otrolig kväll, det har gått fyra år utan att vi har gått dit vi hör hemma, där klubben förtjänar att vara, säger Barcelonas mittfältare Sergi Roberto till Movistar. Arsenal gör sitt första framträdande i Champions League sedan säsongen 2016–2017, men hade ett 0–1-underläge att vända hemma mot portugisiska Porto.Raya straffhjälte Efter 41 minuter spel fick Arsenal till slut hål på Porto. Norrmannen Martin Ødegaard visade teknisk briljans en bit utanför straffområdet och hittade Leandro Trossard med en läcker djupledsboll. Belgaren gjorde inget misstag och satte Arsenal i ledning och 1–1 sammanlagt i dubbelmötet. Arsenal hade bud på ett segermål under ordinarie tid. Bästa läget i slutskedet hade inhopparen Gabriel Jesus, men Diogo Costa i Portomålet räddade och mötet i London fick gå till förlängning. Där fortsatte Arsenal att dominera spelmässigt, men stångades förgäves mot Portos försvarsmur med 41-årige Pepe i spetsen. I straffläggningen var dock Arsenal hundraprocentigt. När målvakten David Raya räddade Galenos straff i fjärde omgången stod Londonlaget som segrare med 4–2 i straffläggningen. Det är första gången på 14 år som Arsenal är i kvartsfinal.Daniel Kihlström/TTFakta: Champions League TT Återstående åttondelsfinaler (resultat i första mötet inom parentes): Onsdag: Atlético Madrid–Inter (0–1), Borussia Dortmund–PSV Eindhoven (1–1). Klara för kvartsfinal: Arsenal, Barcelona, Manchester City, Bayern München, Real Madrid och Paris Saint-Germain. Kvartsfinalerna lottas på fredag.