A-
A+

Barcelona: Superligan kan starta redan i år

Barcelonas ordförande Joan Laporta tror att en ny europeisk superliga i fotboll kan se dagens ljus redan nästa år.
Barcelonas ordförande Joan Laporta tror att en ny europeisk superliga i fotboll kan se dagens ljus redan nästa år.
FotbollTT-AFP

En ny europeisk superliga i fotboll kan vara i gång redan i år, säger Barcelonas ordförande Joan Laporta.

Den kan starta nästa säsong eller 2025–26, säger Laporta till spanska radiokanalen RAC1.

De nerlagda planerna på en superliga vaknade till liv i december, efter att EU-domstolen fastslagit att de internationella och europeiska fotbollsförbunden, Fifa och Uefa, gått emot europeisk lag när de satte stopp för idén.

Redan till hösten kan en sådan liga starta, om man får tro Joan Laporta, ordförande i Barcelona, en av klubbarna som lanserade projektet 2021.

Superligan kan starta nästa säsong eller 2025–26. Om inte det sker så kommer vi att tänka om helt och hållet, säger Laporta till RAC1.

Två klubbar kvar

Endast de spanska jättarna Barcelona och Real Madrid – av de ursprungliga tolv som lanserade superligan – är kvar i projektet som drivs av A22 Sports.

Bland annat hoppade sex engelska klubbar – Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham – av och superligaplanerna kollapsade efter stor ilska bland annat från fotbollsfans runtom i Europa.

Trots EU-domen har ingen av klubbarna visat några intentioner att vilja återvända.

För Joan Laporta är det strunt samma.

Jag bryr mig inte om de engelska klubbarna går med. De har redan sin superliga: Premier League.

Räknar bort PSG

I A22:s nya plan finns en liga med 64 herrlag och 32 damlag och matcher som ska direktsändas gratis. Men Laporta säger att det inledningsvis kan bli en liga med bara 16 herrlag.

Europacupen (dagens Champions League) startade 1955 med bara några få lag och blev sedan den största turneringen i Europa.

Bland potentiella superligaklubbar nämner Joan Laporta italienska Inter, Milan, Roma och Napoli, den portugisiska duon Porto och Sporting Lissabon liksom Ajax, Feyenoord och PSV Eindhoven från den nederländska ligan. Andra Laporta-kandidater är franska Marseille och Club Brygge och Anderlecht från Belgien.

Däremot är jättar som Bayern München och Paris Saint-Germain, som båda kritiserat det nya konceptet, inte aktuella, säger Laporta.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.