A-
A+

"Batavernas trohetsed" kan flyttas till Mora

Målningen 'Batavernas trohetsed till Claudius Civilis', av Rembrandt Harmensz van Rijn visas fortfarande på Nationalmuseum i Stockholm. Arkivbild.
Målningen "Batavernas trohetsed till Claudius Civilis", av Rembrandt Harmensz van Rijn visas fortfarande på Nationalmuseum i Stockholm. Arkivbild.
KonstTT

Zornmuseet i Mora erbjuder sig att ta emot Rembrandts målning "Batavernas trohetsed". Museet kan visa den enligt samma hyresavtal som Nationalmuseum i Stockholm.

Zorn hade gjort samma sak, säger museidirektören Johan Cederlund.

I ett brev till Konstakademien uppger han att Zornmuseet kan vara hemvist åt Rembrandts målning "under ett par år, eller den period som finnes lämplig".

Länge deponerade Konstakademien målningen gratis på Nationalmuseum men sedan 2018 har Konstakademien krävt en hyra på 400 000 kronor per år, en summa som det ekonomiskt trängda Nationalmuseum inte längre tycker sig kunna betala.

Zornmuseets direktör uppger nu att man "utifrån gällande hyresavtal mellan Konstakademien och Nationalmuseum" är beredda att ta emot målningen.

Det här är så angeläget. Vi får gräva i fickorna, men vi är beredda och det är förankrat i Zornmuseets styrelse, säger Johan Cederlund till TT.

"Intressant förslag"

Konstakademiens ständiga sekreterare, Elisabeth Alsheimer Evenstedt, befinner sig på resa och har än så länge bara svarat med ett kort "intressant förslag, jag återkommer när jag kommer hem", berättar Johan Cederlund.

Flera av Nationalmuseums dyrgripar har tidigare visats i Mora. I samband med den stora Zornutställningen på museet i Stockholm fylldes de tomma väggarna i Mora med målningar av franska impressionister utlånade av Nationalmuseum, och inför detta gjordes också investeringar för ett par miljoner kronor för att höja säkerheten på Zornmuseet.

Jag har förankrat det här hos säkerhetsansvariga på Kammarkollegiet, de ger klartecken säger Johan Cederlund.

"Rembrandts verk är av sådan nationell betydelse att en eventuell flytt utomlands som diskuterats vore förödande, inte minst för Sveriges anseende som kulturnation", skriver Johan Cederlund i ett pressmeddelande.

"Jättebeklagligt"

Han framhåller också att Zornmuseet vill stödja Nationalmuseum i "dess nuvarande prekära situation".

Det är jättebeklagligt att vi ens ska behöva diskutera detta. Ytterst handlar det om att det inte ges några pengar till kulturen. Ett Nationalmuseum ska kunna visa vad vi har, regeringen borde säga "nu går vi in och skjuter till lite pengar".

För Anders Zorn var Rembrandt en stor förebild. I Zorns egna samlingar finns 180 etsningar av Rembrandt och 2017 ställdes ett 50-tal av dessa ut på Vatikanmuseerna i Rom. På Zornmuseet skulle en ny publik få chansen att se "Batavernas trohetsed" tillsammans med dessa etsningar, framhåller Cederlund.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.