A-
A+

Begagnade varor för en miljard såldes i december

Kläder står för lejonparten av omsättningen inom begagnatmarknaden. Arkivbild.
Kläder står för lejonparten av omsättningen inom begagnatmarknaden. Arkivbild.
EkonomiTT

Tre av tio personer handlade begagnade varor i december. Totalt nådde försäljningen på second hand-marknaden i Sverige drygt en miljard kronor under månaden, enligt en enkätundersökning från Svensk Handel.

Omsättningen för begagnatmarknaden under fjärde kvartalet 2023 uppgick till 3,7 miljarder kronor. Största produktkategorin är kläder som omsatte knappt 1,2 miljarder under perioden.

Kunders förväntningar på hållbar konsumtion och en ökad medvetenhet hos företagen ligger bakom en explosionsartad tillväxt av marknaden de senaste åren, enligt Svensk Handel.

"Begagnathandeln har gått från skam till glam. Vi tror att intresset på sikt kommer att öka, och vi tror att företag som anpassar sig därefter står starkt rustade inför framtiden. Här finns ett guldläge", säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Siffrorna kommer från branschorganisationens nya månatliga rapport "Pre Loved-indikator" och baseras på enkätsvar från konsumenter. Uppgifterna om omsättning är en uppskattning utifrån svaren i undersökningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.