A-
A+

Belgien: Vatten "ända upp till halsen"

Laura Placucci driver en smyckesbutik i Wavre, där ån La Dyle har svämmat över. 'Det är helt galet', säger hon till TT.
Laura Placucci driver en smyckesbutik i Wavre, där ån La Dyle har svämmat över. "Det är helt galet", säger hon till TT.
BelgienTT:s korrespondent

När vattnet sjunker undan i Belgien stiger dödssiffran efter veckans stora översvämningar. Och förödelsen är stor.

Det är vatten överallt, säger bokhandlaren Cedric Saenen i Wavre utanför Bryssel.

Annons

Annons

I Huy i centrala Vallonien svallar det rejält från floden Meuse, som får ta med sig merparten av allt det regnvatten som fallit över Belgien de senaste dagarna.
I Huy i centrala Vallonien svallar det rejält från floden Meuse, som får ta med sig merparten av allt det regnvatten som fallit över Belgien de senaste dagarna.
Bråte som fastnat kring en vägskylt i Ensival nära Verviers i östra Belgien.
Bråte som fastnat kring en vägskylt i Ensival nära Verviers i östra Belgien.
Centrala Wavre, två mil öster om Bryssel, är dränkt av vatten sedan ån La Dyle svämmar över av de senaste dagarnas regn.
Centrala Wavre, två mil öster om Bryssel, är dränkt av vatten sedan ån La Dyle svämmar över av de senaste dagarnas regn.
Cedric Saenen är bokhandlare i Wavre och har fått sin butik dränkt av vattenmassorna. 'Fast nu har jag en känsla av att det börjar rinna undan', säger han.
Cedric Saenen är bokhandlare i Wavre och har fått sin butik dränkt av vattenmassorna. "Fast nu har jag en känsla av att det börjar rinna undan", säger han.

Det svallar och brusar om floden Meuse där den drar fram under broarna i Huy i centrala Vallonien. Här håller den sig visserligen på plats, men i strömfåran syns hela tiden spår av vad som inträffat längre upp, när mängder av bråte, grönska och hela trädstammar flyter förbi.

Och längre nedströms är det betydligt värre.

Annars så lugna tillflöden som Vesdre, Amblève och Ourthe har förvandlats till rena vilddjuren av den senaste tidens regnväder.

Stor förödelse

Förödelsen är stor i byar och småstäder som Pepinster, Verviers och Trooz. Bilar ligger staplade på varandra och stora mängder bråte har samlats under broar och vid strandkanter.

Det akuta krisläget är ändå huvudsakligen förbi i Belgien, där meteorologerna nu väntar sig en vecka utan regn. I storstaden Liège rinner Meuse fortfarande farligt högt, men utan att medföra en katastrof i stil med vintern 1926 då merparten av centrum översvämmades.

På fredagseftermiddagen angav inrikesminister Annelies Verlinden dödssiffran så långt till 20, samtidigt som minst 19 fortfarande saknas.

En nationell sorgedag har utlysts till på tisdag, dagen före Belgiens nationaldag, meddelar premiärminister Alexander De Croo.

Ett tillfälle att samla oss efter de tunga händelserna, men också för att hylla den solidaritet och gemenskap som uttryckts av befolkningen, säger De Croo på en presskonferens i Bryssel enligt tidningen Le Soir.

Annons

Annons

"Upp till midjan"

Samtidigt är vattennivåerna fortsatt höga även på andra håll i landet, exempelvis kring Wavre, bara två mil öster om Bryssel. Där har vattnet från ån La Dyle nu flödat över i de centrala delarna av staden.

Här står Laura Placucci i nyinköpta stövelbyxor vid den damm som bildats framför kyrkan Saint-Jean-Baptiste.

Det är helt galet. Vattnet når upp till midjan. Och längre bort mot La Dyle ända upp till halsen, visar hon.

TT: Så vad händer nu?

Inte mycket. Vi väntar och tittar på väggarna för att se hur det rinner undan lite grann. De säger att det kan ta två, tre dagar, men jag hoppas att det går snabbare.

Värre på andra ställen

Ett kvarter bort har Cedric Saenen just vadat genom vattnet från sin dränkta bokhandel.

Det är vatten överallt. I går var det bara några centimeter vid trottoaren, men så fick jag telefon i natt om att det steg snabbt. Nu är allt dränkt, säger han till TT.

För tio år sedan drabbades Wavre av sin senaste större översvämning, men då nådde vattnet bara upp till fotknölarna. Och inte heller för 20 år sedan steg vattnet lika högt som nu.

Jag har bott här sedan 1970-talet och aldrig sett något liknande, säger en av Cedric Saenens grannar.

I luften ovanför hörs en helikopter. Polis står vid infarterna till centrum och dirigerar om trafiken. Brandkåren syns inte till.

Nej, herregud. De har mycket mer att göra på andra ställen. Här är det illa – men där borta är det mycket värre, säger Saenen och måttar mot de östra delarna av Belgien, där översvämningarnas förödelse är värst.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!