A-
A+

Biden: Godkänn F-16 till Turkiet snabbt

Vita huset har uppmanat kongressen att godkänna försäljningen av amerikanska stridsplan till Turkiet. Arkivbild.
Vita huset har uppmanat kongressen att godkänna försäljningen av amerikanska stridsplan till Turkiet. Arkivbild.
USA/TurkietTT

President Joe Biden har skickat ett brev till USA:s kongress med en uppmaning att snabbt godkänna försäljningen av stridsflyget F-16 till Turkiet, enligt uppgifter i amerikanska medier.

Turkiet har vid upprepade tillfällen kopplat ihop ett eventuellt Natointräde för Sverige med köp av nya och uppdaterade moderna F-16-plan från USA. Ännu har inte USA:s kongress sagt ja till affären.

Affären sägs vara värd 20 miljarder dollar, motsvarande 209 miljarder kronor.

Nu har president Joe Biden skickat ett brev till de fyra ledande ledamöterna i representanthusets och senatens utrikesutskott där han uppmanar dem att godkänna försäljningen snabbt, enligt The New York Times och Reuters.

De båda utskotten har avgörande inflytande över försäljning av försvarsmateriel till andra länder.

Inte godkänt än

Under onsdagskvällen hade inte de fyra ledamöterna gett något godkännande, enligt The New York Times. De har möjlighet att be Biden-administrationen om försäkringar gällande vissa utrikespolitiska frågor innan de ger grönt ljus.

Turkiets parlament röstade i tisdags ja till svenskt Natointräde och president Recep Tayyip Erdogan har nu två veckor på sig att formellt skriva under dokumentet. Sedan är allt klart från turkiskt håll.

Erdogan har själv kopplat ihop Turkiets godkännande med ett F-16-avtal.

USA:s ambassadör i Turkiet, Jeff Flake, säger till Reuters att han förväntar sig Erdogans underskrift "inom ett par dagar" och att han tror att F-16-affären sedan kommer godkännas snabbt av kongressen.

Nu när parlamentet har röstat ser jag ingen anledning för Turkiet att vänta.

Bombar i Syrien

Utrikesdepartementet i USA har informerat de två utskotten i kongressen om ett potentiellt avtal under mer än ett års tid, men ledamöterna har återkommit till departementet med frågor. En punkt har varit Turkiets fortsatta flygattacker på kurdiska miliser i norra Syrien som har arbetat med USA för att bekämpa terrorgruppen IS.

För att Sverige ska bli fullvärdig medlem i försvarsalliansen krävs också att Ungerns parlament ratificerar ansökan. Men något datum för det är ännu inte bestämt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.