A-
A+

Biden lättar på oljekranarna

President Joe Biden i samband med gårdagens besök i Fort Bragg, North Carolina. Arkivbild.
President Joe Biden i samband med gårdagens besök i Fort Bragg, North Carolina. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

President Joe Biden skruvar på USA:s oljekranar. 50 miljoner fat ska frigöras från landets oljereserver för att pressa ned oljepriset.

Annons

Annons

Stigande inflation i form av framförallt stigande energipriser, sätter amerikanska konsumenter under ekonomisk press. För att underlätta situationen vidtar nu Biden en unik åtgärd. För första gången koordinerar man frigörandet av olja från landets reservdepåer samtidigt som exempelvis Kina, Indien och Japan vidtar samma åtgärder.

Beslutet fick dock inledningsvis en liten effekt i form av ett prisfall på 0,15 procent per fat av Brent-oljan medan den amerikanska WTI-varianten sjönk 0,65 procent. Analytiker bedömer också att efterfrågan är så stark tack vare återhämtningsfasen efter pandemin att det inte kommer vara en tillräcklig åtgärd.

Dessutom meddelade Förenade Arabemiratens energiminister att landet "inte ser någon logik" i att bidra till en minskad produktion då landets bedömning är att det kommer finnas ett oljeöverskott under första kvartalet 2022.

Oljealliansen Opec + med bland annat Ryssland har tidigare ställt sig negativt till USA:s krav att öka på sin oljeproduktion.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.