A-
A+

Biden och von der Leyen: Siktar på ett avtal

EU-kommissionens ordförande och USA:s president Joe Biden i Ovala rummet i Vita huset på fredagen.
EU-kommissionens ordförande och USA:s president Joe Biden i Ovala rummet i Vita huset på fredagen.
USATT-AP-AFP

Förhandlingar har inletts om ett handelsavtal för att stärka exporten av viktiga mineraler för elbilstillverkning från EU till USA. Det meddelade amerikanske presidenten Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under ett möte i Vita huset.

Annons

Annons

"Vi avser att omedelbart inleda förhandlingar om ett riktat avtal om viktiga mineraler i syfte att möjliggöra (handeln med) relevanta kritiska mineraler som utvinns eller bearbetas inom Europeiska unionen", säger de båda ledarna i ett gemensamt uttalande under fredagen.

Syftet är att få de europeiska produkterna att kvalificera sig för de statliga amerikanska subventioner som ryms inom Bidens klimatstödspaket, kallat IRA (Inflation reduction act).

Inför mötet sade Biden att han och von der Leyen ska diskutera "nya investeringar för att skapa en ren energiindustri, jobb och säkra försörjningskedjorna" för båda kontinenterna.

Joe Biden och von der Leyen väntas också under mötet i Washington DC diskutera kriget i Ukraina, EU:s ansträngningar för minska beroendet av rysk gas och relationerna med Kina.

.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.