News55

Biden "överväger" lägga ned Assange-åtal

Artikelbild
USA:s president Joe Biden tar emot Japans premiärminister Fumio Kishida i Vita huset på onsdagen. (Foto: Haiyun Jiang/The New York Times/AP)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

President Joe Biden säger att USA "överväger" den begäran som kommit från Australien om att lägga ned åtalet mot Wikileaks-grundaren Julian Assange som anklagas för spionage. Australiens parlament antog i februari en motion med premiärministern Anthony…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

President Joe Biden säger att USA “överväger” den begäran som kommit från Australien om att lägga ned åtalet mot Wikileaks-grundaren Julian Assange som anklagas för spionage.

Australiens parlament antog i februari en motion med premiärministern Anthony Albaneses stöd som kräver ett slut på den juridiska följetongen kring Assange, som kämpar mot utlämning till USA.

Vi överväger det, löd Bidens svar till en reporter i Vita huset under den japanska premiärministern Fumio Kishidas besök, men utvecklade inte närmare tankarna om Australiens begäran.

Den australiska medborgaren Assange, 52, som har suttit i ett fängelse i London sedan 2019, har åtalats av den amerikanska regeringen för sin roll i 2010 års läckage av en stor mängd hemligstämplade dokument relaterade till krigen i Irak och Afghanistan.

I slutet av mars gav högsta domstolen i London USA:s regering tre veckor på sig att ge ytterligare “försäkringar om hans behandling” om han utlämnas dit för att åtalas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS