A-
A+

Biden vill se plan för skydd av civila i Rafah

Förstörelsen efter israeliska bombningar är på sina platser stor i Rafah, den sista större staden på Gazaremsan dit över en miljon palestinier tagit sin tillflykt.
Förstörelsen efter israeliska bombningar är på sina platser stor i Rafah, den sista större staden på Gazaremsan dit över en miljon palestinier tagit sin tillflykt.
MellanösternTT-AFP

USA:s president Joe Biden vill att Israel tar fram en plan för att skydda civila palestinier i Rafah inför den väntade markinvasionen.

Samtidigt kommer uppgifter om att Egypten är redo att riva upp ett fredsavtal om en offensiv inleds mot gränsstaden Rafah.

Rapporterna om en förestående israelisk markinvasion av gränsstaden Rafah har fått Hamas att utfärda en varning:

"En attack av ockupationsarmén mot Rafah skulle underminera förhandlingarna om fångutväxling", heter det i ett uttalande.

"Sista fäste"

I en intervju med amerikanska ABC som sändes på söndagen tonar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ned farhågor om en katastrof för de över en miljon palestinierna vid ett väntat, storskaligt israeliskt anfall mot Rafah.

Vi har segern inom räckhåll. Vi kommer att klara det. Vi ska ta de återstående Hamasstyrkorna och Rafah, som är deras sista fäste, säger Netanyahu.

Premiärministern säger att ett framtida anfall görs "samtidigt som vi erbjuder en säker passage ut för civila". Som exempel på var de som flyr ska kunna ta vägen nämner han områden norrut, som många palestinier i Rafah nyligen flytt från.

Oro för spridning

USA:s president Joe Biden talade i telefon med Netanyahu på söndagen och tog upp frågan om säkerheten för civilbefolkningen i Rafah.

Joe Biden "upprepade sin ståndpunkt att den militära operationen i Rafah inte bör fortsätta utan en trovärdig och genomförbar plan för att säkerställa säkerheten och stödet för de mer än en miljon människor som uppehåller sig där", uppger Vita huset.

Bland grannländer finns en oro för att kriget ska spilla över om hundratusentals flyktingar tvingas fly Rafah i panik. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP är Egypten redo att riva upp det så kallade Camp David-avtalet om fred i Mellanöstern, om Israel inleder en markoffensiv. Enligt uppgifterna överväger Egypten även att stänga gränsövergången till Rafah vad gäller humanitärt bistånd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.