A-
A+

Billström: Väcker frågor om folkrätten efterlevs

Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.
MellanösternTT

Utrikesminister Tobias Billström (M) skärper tonen mot Israel och uttrycker oro över de många civila dödsoffren i Gaza.

Det reser frågor som både vi och andra stater har börjat ställa om den humanitära rätten har efterlevts i det här avseendet, säger han.

De Hamaskontrollerade palestinska hälsomyndigheterna uppger att över 24 000 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Enligt FN är runt 70 procent av dödsoffren civila, många kvinnor och barn.

Tobias Billström har tidigare sagt att Israels svar på Hamas terrorattacker den 7 oktober – där omkring 1 100 israeler dödades – är proportionerligt.

I Ekots lördagsintervju säger han nu att "oron växer över krigföringens konsekvenser för civilbefolkningen i Gaza".

Vi står naturligtvis på Israels sida när det gäller staten Israels rätt att existera. Det är ingen tvekan om detta och självfallet, det här angreppet var det största massmordet på judar sedan Förintelsen. Men när det är sagt måste vi också i nästa andetag säga att att den här utvecklingen utav krigföringen reser frågor som kräver svar, säger utrikesministern.

Tobias Billström kritiserar även premiärminister Benjamin Netanyahus uttalande nyligen där denne motsätter sig skapandet av en palestinsk stat efter kriget.

Även där är det hög tid att skicka en tydlig signal till den israeliska regeringen. Det finns inget alternativ till en tvåstatslösning.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.