Blockadhot och vapenskrammel kring brexit

Fiskaren Nicolas Bishop rensar nät i hamnen i Boulogne-sur-Mer i norra Frankrike. Arkivfoto.
Fiskaren Nicolas Bishop rensar nät i hamnen i Boulogne-sur-Mer i norra Frankrike. Arkivfoto.
BrexitTT:s korrespondent

Fiskeflottan hotar med blockader och marinen gör sig redo att kasta loss.

Hela havet stormar i väntan på ett brexitavtal.

Annons

Annons

Annons

Annons

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen oroas över fiskeförhandlingarna efter brexit.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen oroas över fiskeförhandlingarna efter brexit.

Med två veckor kvar till nyårsafton finns ännu ingen uppgörelse om hur fisket i brittiska vatten ska fungera när Storbritanniens nuvarande övergångsregler löper ut.

De förberedelser som nu görs bådar inte gott. Brittiska flottan har aviserat att fyra örlogsfartyg ligger redo för att jaga bort båtar utan tillstånd från den 1 januari. Och i Frankrike flaggas för motåtgärder.

Om våra fiskeområden tas ifrån oss kommer vi inte bara att titta på om britterna levererar till den franska marknaden. Därför kommer vi att blockera färjorna, eftersom transporterna oftast kommer med färja, säger Dimitri Rogoff, ordförande för fiskarförbundet i Normandie, till radiokanalen France Info.

"Inte plats"

Även internt inom EU finns risk för fiskekrig. Medlemsländernas fiskeministrar sitter just nu samlade i Bryssel för att enas om fångstkvoter i Atlanten och Nordsjön för 2021, men kommer bara att kunna ta färdiga beslut om ett 30-tal av närmare 300 områden.

För övriga delar, som delas med Storbritannien och Norge, hänger allt på vad som sker i de mer övergripande förhandlingarna mellan Bryssel och London om ett större samarbetsavtal. Om inte det går i hamn väntar stora problem.

I Frankrike oroas fiskarna över att belgiska, nederländska och tyska fiskare ska tvingas dit i stället, om de brittiska vattnen stängs.

Vi har inte plats eller fisk nog för alla. Det fungerar inte, säger Dimitri Rogoff.

Annons

Annons

Nödförslag

EU-kommissionen har lagt fram ett nödförslag om att bibehålla ömsesidigt fiske i ett år till. Det kräver dock klartecken från Storbritannien, vilket är högst osäkert.

Däremot antas London gå med på de övriga nödförslag som presenterats för att åtminstone garantera flyg- och landsvägstransporter under det närmaste halvåret.

EU-parlamentet väntas klubba igenom förslagen på fredag, för att undvika kaos.

I ett avtalslöst läge blir det i princip inte möjligt att flyga mellan EU och Storbritannien, konstaterar svenske ledamoten Johan Danielsson (S) som ansvarar för parlamentets behandling av nödförslagen på transportområdet.

Smal väg

Under tiden fortsätter EU:s och Storbritanniens förhandlingsgrupper att försöka pressa sig fram till ett avtal.

Det finns en väg mot en uppgörelse nu. Den är väldigt smal, men den finns där. De närmaste dagarna kommer att vara avgörande, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett framträdande i EU-parlamentet.

Viss rörelse har noterats i stridsfrågorna om hur man ska ordna en rättvis konkurrens mellan brittiska och europeiska varor och tjänster och hur eventuella tvister ska lösas.

Fisket har å andra sidan blivit ännu svårare att hantera, då frågan om vem som ska tillåtas äga båtarna plötsligt blandats in.

Vi ifrågasätter inte Storbritanniens suveränitet över dess egna vatten, men vi vill ha förutsägbarhet och stabilitet för våra fiskare. Ärligt talat känner jag ibland att vi inte kommer att kunna lösa den här frågan, säger Ursula von der Leyen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons