A-
A+

Börsen surnar till igen

Stockholmsbörsen inleder uppåt. Arkivbild
Stockholmsbörsen inleder uppåt. Arkivbild
BörsTT

Stockholmsbörsen inledde uppåt, men hade vid lunchtid surnat till igen i en ny våg av bankoro.

Strax efter klockan tolv ligger OMXS-index på minus 0,2 procent, med bland annat storbanken Swedbank som sänke.

Annons

Annons

Utvecklingen går på tvären mot hur det ser ut på ledande Europabörser, där det fortfarande är återhämtning som gäller efter onsdagens kalldusch.

Oron för finansiella problem inom banksektorn i USA och Europa vill inte riktigt ge med sig, trots stödpaket och lugnande besked från ansvariga myndigheter, centralbanker och regeringar.

Oron sänker Wall Street

I terminshandeln på Wall Street fortsätter aktien i amerikanska First Republic Bank, med pensionsfonden Alecta som storägare, att tappa höjd. Detta trots ett stort stödpaket med insättningar från nästan ett dussin amerikanska storbanker.

Oron drar även ned ledande index på börserna i USA i terminshandeln.

Och på Zürichbörsen faller den anrika förmögenhetsförvaltaren Credit Suisse med nästan 6 procent, trots att centralbanken i Schweiz skjutit till likviditet och förklarat att banken inte är på fallrepet.

På Stockholmsbörsen är storbanken Swedbank sänke, med en kursnedgång på 1,6 procent. Övriga storbanker klarar sig med nöd och näppe på plus.

Annons

Annons

Sänkt kreditbetyg

En annan förlorare är Electrolux, som backar 0,4 procent sedan vitvarujätten fått sänkt kreditbetyg av S&P Global.

Lastbilstillverkaren AB Volvos aktie stiger 0,4 procent sedan storägaren Zhejiang Geely Holding Group sålt sitt innehav på 6,3 procent av aktierna i konkurrenten Daimler Truck Holding. Volvo Cars, som också kontrolleras av Geely, lyfter 1,8 procent.

Med fredagens nedgång ligger OMXS-index på plus 3,6 procent sedan årsskiftet efter raset med 3,8 procent i onsdags och återhämtningen på 1,4 procent i torsdags.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.