A-
A+

Börsen tar regeringskrisen med ro

Den svenska kronan är stabil och Stockholmsbörsen har inte sett några större fall som kan kopplas till regeringskrisen.
Den svenska kronan är stabil och Stockholmsbörsen har inte sett några större fall som kan kopplas till regeringskrisen.
EkonomiTT:s utsända

Riksdagens misstroendeförklaring mot Stefan Löfven tas emot med en gäspning på aktiemarknaden.

Och inte mycket talar för att marknadens oron kommer att växa.

Annons

Annons

Den svenska finansmarknaden har tagit den gångna veckans politiska turbulens med ro. Den svenska kronan är stabil och Stockholmsbörsen har heller inte reagerat på regeringskrisen.

Förklaringen ligger i Sveriges stabila ekonomi, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Fokuset är ordning och reda i offentliga finanser och det har Sverige. Marknaden ser inte heller någon större skillnad mellan partierna, utan oavsett vem som bildar regering och vilken konstellation det blir tror inte marknaden att regeringen kommer att föra någon politik som gör att Sverige skulle hamna i extremt hög skuldsättning, säger hon.

Fortsatt stark ekonomi

Sveriges ekonomi står sig dessutom fortfarande stark trots pandemin.

Jag har hört politiker från alla håll och kanter säga att vi är mitt i en pandemi och en ekonomisk kris, men det stämmer inte. Vi är på väg ut ur en pandemi och ekonomiskt är vi tillbaka. Vi har restriktioner kvar som påverkar vissa branscher, men de flesta går väldigt bra. Jag är mer orolig för bristen på kompetens på arbetsmarknaden, säger Annika Winsth.

Annons

Annons

Centralbankerna styr

Historiskt sett satte inte heller regeringsbildningen 2018 tydliga spår på marknaden.

Det är oerhört mycket viktigare för marknaden vad den amerikanska centralbanken gör. Vi är i en period där man funderar på om vi ska få en varaktig inflation, då kommer centralbankerna börja strama åt och räntorna kommer höjas. Det kan få mycket större konsekvenser än en svensk regeringskris, säger Annika Winsth.

Den osäkerhet som funnits inom politiken under flera års tid kan däremot långsiktigt påverka ekonomin. Blir processen den här gången utdragen finns en risk för negativ påverkan, spår Pär Österholm, ledamot i Finanspolitiska rådet och professor i nationalekonomi vid Örebro Universitet.

Nu är det osäkert vad vi hamnar i för situation och varken valutamarknaden eller börsen tycker om osäkerhet. Skulle ombildningen dra ut på tiden är det inte omöjligt att vi får se en längre period med svag utveckling, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!