A-
A+

Börsfall efter amerikanska inflationssiffror

Stockholmsbörsen backade efter att ny inflationsstatistik presenterats i USA. Arkivbild.
Stockholmsbörsen backade efter att ny inflationsstatistik presenterats i USA. Arkivbild.
BörsTT

Onsdagens statistik om rekordhög inflation i USA fick Stockholmsbörsen att surna till rejält. Det breda OMXS-indexet backade 1,8 procent.

Annons

Annons

En svag nedgång förbyttes till ett tydligt fall när siffrorna presenterades klockan 14.30. Junistatistiken visade att det många hoppats på – en tillbakagång för konsumentpriserna – inte skett ännu.

Nedgången på börsen var bred. På OMXS30-index med de mest omsatta aktierna var det bara Ericsson och Essity som stängde på plus. Telekomjätten steg 0,7 procent och hygienbolaget ökade 0,4 procent.

Men räntekänsliga företag vände ned, nätkasinobolaget Evolution med 4,0 procent. Investmentbolaget Kinnevik med många teknikföretag i portföljen tappade 3,1 procent.

Också storbankerna hade en dålig dag. SEB och Handelsbanken backade 3,8 respektive 3,6 procent, medan Swedbank tappade 2,8 procent och Nordea gick ned 2,5 procent.

Molntjänstbolaget Sinch, som rasat de senaste dagarna, fortsatte nedåt, nu med 0,8 procent.

Utanför OMXS30 rusade flygbolaget SAS 9,1 procent efter att nya förhandlingar inletts med pilotfacken.

De ledande Europabörserna backade, Londonbörsens FTSE100-index och Parisbörsens CAC40-index båda med 0,7 procent. Frankfurtbörsens DAX-index hade vid 18-tiden tappat 1,2 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.