A-
A+

Börsjubel - men festen kan komma av sig

Volvo Cars aktie rusade första dagen på börsen – men mycket krävs för en bra utveckling på längre sikt,
Volvo Cars aktie rusade första dagen på börsen – men mycket krävs för en bra utveckling på längre sikt,
EkonomiTT

Första börsdagen var det klang och jubel. Men det finns mycket som kan störa festen på sikt.

Uppsidan om Volvo lyckas är stor, men samtidigt är nedsidan om de inte lyckas också väldigt stor, säger Sverre Linton på Aktiespararna.

Annons

Annons

Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, säger att Volvo Cars måste leverera på sina högt uppsatta mål för att behålla förtroendet.
Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, säger att Volvo Cars måste leverera på sina högt uppsatta mål för att behålla förtroendet.

Drygt 200 000 småsparare fick möjlighet att köpa aktier när det gamla svenska bilmärket skulle in på Stockholmsbörsen. Men fler stod på kö.

Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, säger att aktien steg över förväntan första handelsdagen. Delvis tror han det kan förklaras av nostalgi hos småspararna.

Många i det här fallet investerar med hjärtat, man vill vara med och äga Volvo när de kommer tillbaka till Stockholmsbörsen.

Kortsiktigt plus, men vad händer sedan?

De som fick kliva på direkt gjorde en inledningsvis god affär.

Kortsiktigt tror jag vi slutar på ett ganska kraftigt plus. Sedan finns det viktiga hållpunkter för Volvo som de måste leverera på för att värdet ska fortsätta växa, säger Sverre Linton, och fortsätter:
Det första är hur det går med Polestars notering där den nuvarande värderingen utgör nästan halva värderingen för Volvo Cars och då är det viktigt att det inte blir en flopp.

Den värdering som Volvo Cars fick var delvis relaterad till hur mycket man tror att elbilstillverkaren Polestar värderas till, eftersom Volvo Cars äger Polestar till 47 procent.

Den som köper Volvo Cars köper alltså in sig indirekt i Polestar, som ska noteras på börsen till våren om allt går enligt planerna.

I dag värderas Polestar till drygt 20 miljarder dollar. Det är väldigt svårt att se var det kommer stå inom några månader.

Annons

Annons

Omställningen ett eldprov

I stort sett hela bilindustrin ska ställa om för att minska utsläppen. De konkurrerar om teknik, kompetens, fabriker och marknadsandelar. Hur Volvo Cars lyckas positionera sig blir viktigt, säger Linton.

Om Volvo är med i det skiftet och lyckas med det finns det god potential, medan nedsidan om de inte lyckas blir väldigt stor.

För att Volvo Cars ska få fortsatt förtroende hos aktiesparare och institutionella investerare som AP-fonderna och försäkringsbolag, måste Volvo leverera på sina högt uppsatta mål.

De högt uppsatta målen ligger till grund för dagens värdering.

Sverre Linton, som talar utifrån aktiespararnas intressen, vill gärna se mer synlighet från ägare och vd i kinesiska Geely Holdings som äger Volvo Cars, och fortfarande har en betydande majoritet av aktierna.

Jag hoppas att de gör sig mer synliga i Sverige så att det syns att Volvo har en ägare i kött och blod. Det skulle skapa förtroende för Volvo Cars.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.