A-
A+

Bostadspriserna står stilla

Prisutveckling den senaste månaden i procent.
Prisutveckling den senaste månaden i procent.
BostadsmarknadenTT

Bostadspriserna fortsätter att vara oförändrade enligt månadens rapport från Svensk Mäklarstatistik.

Det är bara små vågskvalp i prisrörelserna, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik.

De nya siffrorna visar i princip inga förändringar. Priserna för bostadsrätter har gått upp med en procent sedan förra året, men oförändrat om man jämför den senaste månaden.

Vi ser att det är sidledsrörelser och vi kommer nog se en avvaktande marknad framåt, säger Hans Flink.

Vad det gäller villapriserna i hela landet har de gått ned med fem procent jämfört med oktober förra året men endast en procent den senaste månaden.

Michael Grahn är chefsekonom på Danske bank. Banken har tidigare haft en negativ syn på bostadsmarknaden och trott på ett kraftigt prisfall.

Nu tror vi inte att priserna kommer falla så särskilt mycket mer utan att vi kommer se sidledsrörelser och senare mer uppåtrörelser.

En bra bas är, enligt Grahn, att Sverige fortfarande har en stabil arbetsmarknad som efterfrågar kvalificerad arbetskraft. På en instabil arbetsmarknad där man riskerar att förlora jobbet är köpkraften inte stark.

Vi såg någonstans i början av året att reallönerna ökade eftersom nya löneavtal tecknades och inflationen gick ner något. Vi tror att köpkraften bottnade tidigare under första halvåret, säger Michael Grahn.

Stort bostadsutbud

Varken Michael Grahn eller Hans Flink tror därför att vi varken kommer se stora prisökningar eller prissänkningar den kommande tiden utan att det kommer ligga förhållandevis oförändrat.

Två faktorer till det är att elpriserna inte är lika höga som tidigare och att vi är nära toppen av räntehöjningar, säger Grahn. Dessa har tidigare varit stora osäkerhetsfaktorer för exempelvis villaköparna, men som de nu är mer medvetna om och har med i beräkningarna.

Men om jag ska peka på något negativt är det att det finns väldigt många bostäder till försäljning. För säljarna är det enorm konkurrens, men för köparen blir ju läget mycket bättre. Det är nog det stora utbudet som i så fall tynger prisbilden, säger han.

Lägre försäljning

Antal sålda bostäder under årets tio första månader har inte varit så lågt sedan 2015. Då var det en stigande siffra från tidigare år, men som steg till "onormalt höga" nivåer under pandemiåren, enligt Hans Flink. Hittills har 81 400 bostadsrätter och 41 800 villor sålts, visar statistiken.

Det vi får tänka på är att det byggs mer och befolkningen är och blir större än 2015. Oavsett hur marknaden ser ut finns ju alltid ett flyttbehov eftersom folk varken slutar skilja sig eller slutar få fler barn.

Även Erik Wikander, vice vd på Svensk fastighetsförmedling är inne på samma spår. Han tror också att Riksbankens räntebesked om två veckor kommer att ha stor betydelse.

Signalvärdet kommer att vara väldigt avgörande. Om marknaden inte blir piggare nu kommer antalet familjer som flyttar vara det lägsta på över 20 år.

Han fortsätter:

Nu står vi vid brytpunkten. Vi har haft en inbromsning vad gäller prisbilden, men det kommer under 2024 att börja rulla igång igen, tror Erik Wikander.
Bostadspriserna i oktober
Bostadsrätter 1 månad 3 månader 12 månader Medelpris (kr/kvm)
Riket 0% 0% 1% 43 276
Centrala Stockholm – 1% – 2% 4% 101 478
Stor-Stockholm + 1% 0% 3% 63 398
Centrala Göteborg – 1% – 1% + 2% 62 218
Stor-Göteborg + 1% – 1% + 1% 46 507
Centrala Malmö – 1% – 2% – 2% 36 539
Stor-Malmö – 1% – 4% – 4% 33 339
Villor 1 månad 3 månader 12 månader Medelpris
Riket – 1% – 1% – 5% 3 836 000
Stor-Stockholm – 1% – 2% – 3% 6 953 000
Stor-Göteborg 0% – 1% – 4% 5 404 000
Stor-Malmö 0% 0% – 3% 5 167 000
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.