A-
A+

Bostadsrätter gick upp i rök – tre döms

Tre män döms av Helsingborgs tingsrätt till kännbara fängelsestraff för grov trolöshet mot huvudman. Arkivbild.
Tre män döms av Helsingborgs tingsrätt till kännbara fängelsestraff för grov trolöshet mot huvudman. Arkivbild.
BrottTT

Plötsligt var bostadsrätterna sålda, utan att ägarna till lägenheterna hade informerats av styrelsen. Kvar fanns bara lånen. Nu döms tre män till kännbara fängelsestraff.

Annons

Annons

För 24 miljoner kronor såldes fastigheter som tillhörde tre bostadsrättsföreningar i Helsingborg utan att samtliga föreningsmedlemmar var informerade, enligt åklagarens beskrivning i samband med åtalet. Samtidigt likviderades bostadsrätterna.

Nu döms tre personer som ingått i föreningarnas styrelser till fängelse i två år och sex månader, respektive två år och fyra månader, för grov trolöshet mot huvudman. De döms också till femårigt näringsförbud.

Beslutet om att sälja fastigheterna fattades vid en extra bolagsstämma, som inte samtliga medlemmar i bostadsrättsföreningarna inte var kallade till. De blev inte heller i efterhand informerade om försäljningen utan upptäckte detta först när deras banker sade upp bostadslånen.

Det finansbolag som köpte fastigheterna betalade genom kvittning av skulder som de misstänkta och deras företag har haft sedan tidigare till den nya ägaren.

En stor del av lägenheterna i de berörda bostadsrättsföreningarna ägdes av företag som två av de nu dömda männen stod bakom, men några av dem ägdes av utomstående, som köpte dem 2008–2010. Samtliga lägenheter i fastigheterna hyrdes ut i andra hand.

Hur de drabbade bostadsrättsägarna ska kompenseras kommer att avgöras i ett separat tvistemål. De tre männen har nekat till brott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.