A-
A+

Bränderna lamslår Chile – ett hundratal döda

Svåra skogsbränder härjar i Chile.
Svåra skogsbränder härjar i Chile.
ChileTT-AFP

Dödssiffran stiger dramatiskt i Chile. Minst 99 personer har bekräftats omkommit i skogsbränderna.

Vi står inför en aldrig tidigare skådad katastrof, säger en borgmästare i det drabbade området.

Människor på flykt undan lågorna i Viña del Mar.
Människor på flykt undan lågorna i Viña del Mar.

Ett stort antal bränder rasar i landet sedan i fredags, och mest utsatta är Viña del Mar och Valparaíso. President Gabriel Boric har utlyst katastroftillstånd med utegångsförbud för att kunna använda alla tillgängliga resurser för att släcka bränderna. Många har också evakuerats när bränderna närmat sig städer.

Vi som regering kommer att finnas till hands för att hjälpa (lokalbefolkningen) att komma på fötter igen, sade president Boric till reportrar efter att ha flugits över det hårt drabbade området med helikopter.

Katastroftillstånd utlyst

Under lördagseftermiddagen lokal tid kämpade räddningstjänsten fortfarande 29 bränder medan 40 var under kontroll. Tidigare uppgavs att över 90 bränder med en omfattning på totalt 43 000 hektar rapporterats. Den torra luften och temperaturer på 40 grader försvårar arbetet.

Macarena Ripamonti, borgmästare i Vina del Mar, beskriver situationen som historiskt svår.

Vi står inför en aldrig tidigare skådad katastrof, en situation av detta slag har aldrig inträffat i Valparaiso-regionen.

63-åriga Rosana Avendano från Viña del Mar är en av alla dem som fått sitt hem totalförstört. Hon var inte hemma när bränderna bröt ut. Hennes make lyckades dock rädda sig från huset.

Han låg och vilade när han kände hettan från branden och sprang därifrån, berättar hon.

Väderfenomen driver på

Bränderna drivs på av den värmebölja och torka som råder i de södra delarna av Sydamerika, delvis till följd av väderfenomenet El Niño. Forskare varnar också för att klimatförändringar leder till ökad risk för extrema väder.

Samtidigt som Chile och Colombia befinner sig i en kamp mot de stigande temperaturerna riskerar värmeböljan att fortsätta vidare in över Paraguay och Brasilien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.