Bred uppgång på börsen

Kurslyft på bred front i Stockholm. Arkivbild.
Kurslyft på bred front i Stockholm. Arkivbild.
BörsTT

Stockholmsbörsen lyfte på bred front på onsdagen efter flera dagar med fallande kurser. OMXS-index steg 0,8 procent.

Även de ledande Europabörserna gick bra.

Annons

Annons

Marknaden visade allt fler tecken på en återhämtning i coronakrisen, med stabila inköpschefsindex från ledande ekonomier som USA, Kina och EU. Dessutom räknade allt fler med att det blir mer krisstöd från Washington, vilket ökade på suget efter riskfyllda tillgångar som aktier.

I Stockholm steg 23 av 30 bland de mest omsatta aktierna på OMXS30-index. Mest uppåt i kraft av indextyngd drog läkemedelskoncernen Astra Zeneca som ökade 0,6 procent. Bland vinnarna fanns också bilsäkerhetskoncernen Autoliv och medicinteknikbolaget Getinge som steg 2,8 respektive 2,7 procent.

Verkstadssektorn gick också bra, med kurslyft på 1,3 procent för lastbilsjätten Volvo och 1,1 procent för Sandvik.

Storbankerna bromsade utvecklingen, med kursfall för Handelsbanken på 1,9 procent och för Nordea på 0,7 procent. Även SEB backade 0,4 procent, medan Swedbank utgjorde ett undantag och ökade 1,0 procent.

Bland de mindre bolagen märktes fortsatt kraftiga kurssvängningar i Odd Molly, som klättrade drygt 12 procent. Företaget är mest känt som klädbolag, men har på senare år köpt en rad logistikfastigheter och aktien har den senaste månaden rusat nästan 180 procent.

Ytterligare en kursrusare var Nobia efter höjd riktkurs från norska DNB. Köksinredningsföretaget steg 7,2 procent.

På de stora Europabörserna ökade DAX-index i Frankfurt mest: upp 2,1 procent. CAC 40-index i Paris steg 1,9 procent och FTSE100-index i London klättrade 1,4 procent.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons