A-
A+

Bruce Dickinson: Funderade på min dödlighet

Bruce Dickinson är på gång med en ny soloskiva. 'Det här är något som jag är väldigt stolt över', säger han.
Bruce Dickinson är på gång med en ny soloskiva. "Det här är något som jag är väldigt stolt över", säger han.
MusikTT

Nytt soloalbum, ny serieroman, ny fru och nya höfter. Bruce Dickinson har mycket att leva för.

Det finns en tid att leva och en tid att dö, säger den 65-årige Iron Maiden-sångaren till TT.

Bruce Dickinson är på snabbvisit i Stockholm för att prata om nya skivan.
Bruce Dickinson är på snabbvisit i Stockholm för att prata om nya skivan.
Iron Maiden-sångaren Bruce Dickinson har numera två höftleder av titan. 'Mer heavy metal än någonsin', konstaterar han.
Iron Maiden-sångaren Bruce Dickinson har numera två höftleder av titan. "Mer heavy metal än någonsin", konstaterar han.
Bruce Dickinson släpper nya soloalbumet 'The Mandrake project' i mars.
Bruce Dickinson släpper nya soloalbumet "The Mandrake project" i mars.

Hans nya soloprojekt består av en hel fantasivärld, som han kallar "The mandrake project". Dels handlar det om Bruce Dickinsons första soloalbum sedan 2005. Dels är det en serieroman, vars första del kommer ut nu i dagarna.

I centrum av historien, som löper både genom serien och albumets låtar, står den fiktive professor Lazarus – ett geni inom kvantfysik, besatt av sex, droger och det ockulta samt motvilligt involverad i ett etiskt tveksamt experiment för att fånga den mänskliga själen.

Musiken andas ungefär lika mycket galen vetenskapsman som själva storyn. Tillsammans med gitarristen och producentparhästen Roy Z har Dickinson mixat flinthård metal och progrock med så väl arabiska tongångar som klassiska harmonier.

Det händer mycket. Det är ganska sällsynt nu för tiden att få en skiva där varje enskild låt är helt stilmässigt unik. Jag vill inte låta pretentiös, men om folk lägger en timme av sina liv på att lyssna på hela albumet så får de åka på en riktig resa, säger han nöjt.

Fick cancer

Serieromanen ska komma ut i tolv delar – tre om året. Dickinson har skrivit manus tillsammans med författaren Tony Lee och den ritas av Staz Johnson. Man ska inte vänta sig någon solskenshistoria, förklarar han.

Det här är ingen superhjälteserie, den är riktigt mörk. Och den blir bara mörkare och mörkare ju längre man läser.

Idéerna och somliga av låtarna har han jobbat med i tio år nu. Samtidigt har mycket hunnit hända i livet. Den halscancer som han diagnostiserades med 2015 och framgångsrikt behandlades för med både cellgifts- och strålbehandling fick in skrivandet på existentiella vägar.

Det finns ingen bättre tid för att fundera på min egen dödlighet än när någon säger "du har cancer". Det är faktiskt häpnadsväckande hur det påverkar din verklighetsuppfattning. Du tittar på en solnedgång och undrar om det är din sista.

"Gjord av titan"

Samtidigt mår han utmärkt just nu, förklarar han. Nyligen gifte han sig för tredje gången – med den franska fitnessprofilen Leana Dolci – och han är helt återhämtad från den höftledsoperation som han genomgick ifjol. Numera består båda hans höftleder av titan.

Jag är mer heavy metal än någonsin. Jag är gjord av titan och keramik, som ett vandrande köksredskap, säger han och flinar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.