News55

Budgetsatsning på 15 000 sommarjobb

Artikelbild
STOCKHOLM, SVERIGE 20240307 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Regeringen vill satsa 150 miljoner kronor för att få fram upp till 15 000 sommarjobb för unga i kommunerna. Pengarna ska gå till kommuner med hög arbetslöshet. Satsningen gäller för årets sommar och finns med i vårändringsbudgeten som presenteras på mån…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Budgetsatsning på 15 000 sommarjobbJonas Ekströmer/TTArbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) (mitten), utbildningsminister Mats Persson (L) (tv) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar nyheter från vårändringsbudgeten.PolitikTT

Regeringen vill satsa 150 miljoner kronor för att få fram upp till 15 000 sommarjobb för unga i kommunerna.

Pengarna ska gå till kommuner med hög arbetslöshet.

Satsningen gäller för årets sommar och finns med i vårändringsbudgeten som presenteras på måndag

Enligt arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) är sommarjobb en “viktig läxa för livet”.

Det är inte alltid det roligaste och viktigaste jobbet man har i sitt liv, säger han.Men det är ett bra sätt att få sitt första steg in på arbetsmarknaden.Hög arbetslöshet

Av de 150 miljoner kronorna, som ska fördelas av Arbetsförmedlingen, är 130 miljoner nya pengar. De ska gå till kommuner med hög arbetslöshet. Var gränsen går kan Pehrson inte svara på nu, men samma regel gällde förra sommaren.

Sommarjobben ska vara tillgängliga att söka för alla ungdomar som gått ut årskurs 8 eller 9 eller första eller andra gymnasieåret.

ANNONS

I vårändringsbudgeten kommer också en satsning på 167 miljoner kronor för att skapa 2 000 fler helårsplatser på yrkesvux för 2024 för personer utan gymnasieutbildning.

Utbildningsminister Mats Persson (L) pekar på att det behövs fler undersköterskor, kockar, elektriker och yrkesförare.

Lågt söktryckVi har för lågt söktryck till gymnasiala yrkesutbildningar, säger han.

Sverige befinner sig i en lågkonjunktur och arbetslösheten i år beräknas ligga på 8,3 procent.

På frågan om det inte behövs bredare satsningar på arbetsmarknadspolitik, pekar ministrarna på att det redan i innevarande budget, som klubbades i december, finns stora satsningar på till exempel yrkesutbildning.

Dessutom diskuteras fler åtgärder inför budgeten för 2025, som presenteras i september.

Peter Wallberg/TTJohanna Ekström/TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS