A-
A+

C: Oacceptabelt att vi inte satsar på underhåll

'Bristande underhåll syns inte förrän det är för sent och att inte satsa på det är en typ av resursförstöring', säger trafikutskottets ordförande Ulrika Heie (C).
"Bristande underhåll syns inte förrän det är för sent och att inte satsa på det är en typ av resursförstöring", säger trafikutskottets ordförande Ulrika Heie (C).
PolitikTT

Underhållet på de svenska vägnäten är eftersatt och dyra byggprojekt slängs i papperskorgen när nya regeringar tillträder.

Nu vill Centerpartiet se en infrastrukturberedning för att politiker ska våga satsa långsiktigt.

Det är "häftigare" att sätta i gång stora vägprojekt än att satsa på underhållet, säger Ulrika Heie (C) som är ordförande för trafikutskottet.

Trafikverket presenterade sitt inriktningsunderlag för 2026–2037 under måndagen. Enligt myndigheten kommer det krävas "hårda prioriteringar" för investeringar och underhåll av vägar och järnvägar framöver.

Bristande politisk enighet är en del av problemet, enligt Ulrika Heie. Ett exempel hon lyfter är förra regeringens planer på nya stambanor för höghastighetståg som den nuvarande regering har valt att skrota. Hon efterfrågar därför en infrastrukturberedning likt försvarsberedningen, där alla riksdagspartier är representerade.

Vi kan inte ha de här lappkasten där stora projekt planeras i många, många år och sedan plötsligt blir strukna. Det är jättemycket pengar som kastas i sjön.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.