A-
A+

China Telecoms USA-tillstånd dras in

Den kinesiska telekomjätten China Telecom stoppas i USA. Arkivbild.
Den kinesiska telekomjätten China Telecom stoppas i USA. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

USA:s kommunikationsmyndighet FCC drar in tillståndet för China Telecoms dotterbolag att verka i USA. Beslutet motiveras av att FCC ser nationella säkerhetshot med den kinesiska telekomjättens verksamhet i landet.

Annons

Annons

China Telecom Americas, som sålt telekomtjänster i USA i nästan 20 år, ska enligt FCC-beslutet avsluta sin verksamhet i USA inom 60 dagar – både vad gäller inhemska och internationella tjänster.

FCC hävdar att den kinesiska regeringens roll som ägare och dess inflytande över företaget innebär en risk att företaget utnyttjas för spioneri och annan skadlig verksamhet i USA.

"Att främja nationell säkerhet är en integrerad del av myndighetens skyldigheter gentemot allmänheten och dagens åtgärd är ett exempel på det", skriver FCC.

Totalt 335 miljoner abonnenter

China Telecoms aktie backade med 0,7 procent på Hongkongbörsen efter beskedet.

Den kinesiska telekomjätten hade redan 2019 totalt 335 miljoner abonnenter globalt och koncernen hävdar själv att den är störst i världen på fast telefoni och bredband, enligt en rapport från USA:s senat.

I en rapport som presenterades av Trumpregeringen i april 2020 säljer bolaget mobila tjänster till över fyra miljoner kines-amerikaner. Det handlar om cirka två miljoner kinesiska turister årligen, 300 000 studenter på amerikanska högskolor och universitet och till anställda på mer än 1 500 kinesiska företag med verksamhet i USA.

China Telecom redovisade så sent som förra veckan ett lyft för nettovinsten i tredje kvartalet i år med 17 procent till 5,6 miljarder yuan (motsvarande 7,5 miljarder kronor. Kvartalets nettointäkter lyfte samtidigt med 12,5 procent till 329,2 miljarder yuan (motsvarande 440 miljarder kronor).

Annons

Annons

China Mobile stoppat i fjol

Andra kinesiska telekombolag – China Unicom Americas, Pacific Networks och Comnet – har sedan i mars befunnit sig i en process där FCC är på väg att dra tillbaka deras tillstånd att verka i USA.

Åtgärderna mot operatörerna följer på det att FCC i fjol stoppade China Mobiles verksamhet i USA och även stämplade de kinesiska telekomtillverkarna Huawei Technologies och ZTE som risker för nationens säkerhet – vilket åtföljdes av en order till operatörer i USA att ta bort och ersätta utrustning från de två leverantörerna i sina mobilnät.

Andra kinesiska bolag som sedan dess har stämplats som hot mot USA:s säkerhet är Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology och Zhejiang Dahua Technology.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.