A-
A+

Dadgostar: M-KD-SD-budget är spekulation

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) vill inte ge besked om partiet kommer att rösta ja till regeringens budget senare i höst. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) vill inte ge besked om partiet kommer att rösta ja till regeringens budget senare i höst. Arkivbild.
PolitikTT

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har fortfarande inget svar på om partiet kommer att rösta ja till regeringens budget.

Och kanske blir det inte nödvändigt – en M-KD-budget med stöd av SD betecknar hon som "spekulation".

Annons

Annons

Jag uppfattar inte att de ska förhandla ihop sig, säger Nooshi Dadgostar i Ekots lördagsintervju.

Vänsterpartiet tillsammans med Centerpartiet är nyckelaktörer i höstens budgetomröstning. Om regeringen ska få igenom sin budget för valåret 2022 krävs troligen stöd från båda partierna.

Men det gäller bara om oppositionen med Moderaterna och Kristdemokraterna i täten enas om ett eget motalternativ, som med stöd från Sverigedemokraterna – och kanske även Liberalerna – får fler röster än regeringens budget.

Spekulation

Senast på tisdag ska riksdagspartierna lämna in sina budgetförslag, sedan startar behandlingen i finansutskottet, där partier kan skriva ihop sig om gemensamma förslag.

Jag menar att det är en spekulation huruvida det skulle finnas en annan budget som i så fall är större. Det kan inte jag veta i dag, och det bygger i så fall på att de partierna har förhandlat med varandra, säger Nooshi Dadgostar.

Om oppositionen enas om en budget kommer regeringen att behöva V:s ja-röster. Men Dadgostar vill inte ge något besked i dag.

På plussidan anger hon förändringar av sjukförsäkringen, på minussidan otillräckliga höjningar av pensionen och a-kassan.

Annons

Annons

"Kanske-budget"

Men hon ser inte budgetpropositionen som en slutprodukt, som hon kan lägga fram för partistyrelsen.

Jag kan inte gå till partiet med en "kanske-budget". Jag noterar att finansministern inte svarar på frågan huruvida hon stänger dörren för eventuella förändringar, till exempel i utskottsförhandlingar, säger Dadgostar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.