A-
A+

Daglig skönsång går hem hos kräsna honor

Zebrafinkar på en pinne. Arkivbild.
Zebrafinkar på en pinne. Arkivbild.
VetenskapTT

Varför fortsätter zebrafinken att sjunga – trots att ingen lyssnar?

Det kan vara en hane som tränar sina sångmuskler för att få en hona på fall, enligt en studie.

Zebrafinkens hane sjunger och drillar, även om det inte finns någon i närheten som den behöver imponera på eller skrämma bort. Det kan bero på att den måste öva sin sångmuskulatur varje dag för att imponera på kräsna honor, enligt en studie publicerad i tidskriften Nature Communications.

Forskarna har analyserat inspelningar med zebrafinkar före och efter det dagliga träningspasset. De menar att honor är kräsna och direkt märker om hanen slarvat med övningen.

Om fågeln inte hade använt sina sångmuskler på en vecka tappade den 50 procent av sin förmåga, enligt forskarna. Honorna i studien valde konsekvent de hannar som inte hade gjort uppehåll i sin sångträning.

"Det anmärkningsvärda är att sångmusklerna tycks reagera tvärt emot andra muskler i kroppen på träning", skriver Per Stål, professor vid institutionen för medicinsk och translationell biologi vid Umeå universitet och en av författarna bakom studien.

"Vi kunde se att röstmusklerna blev snabbare av träning, i stället för starkare och mer uthålliga som är hur arm- och benmuskler normalt reagerar när vi tränar på gymmet."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.