A-
A+

Därför har Danmark ingen inflation

Danmark presenterar inflationssiffror. Arkivbild.
Danmark presenterar inflationssiffror. Arkivbild.
EkonomiTT-Bloomberg

Dansk inflation är borta. Priserna ökar inte alls längre, visar nya siffror.

Euron och energipriserna är viktiga förklaringar till varför danskarna inte har samma problem som Sverige, enligt bedömare.

Konsumentpriserna i Danmark ökade med 0,1 procent i årstakt under oktober. I september låg inflationen på 0,9 procent, enligt danska statistikmyndighetens färska siffror.

Det kan jämföras med en svensk inflationstakt (KPI) på över sex procent i september.

Varupriserna faller nu i Danmark, omkring fyra procent billigare än för ett år sedan. Matprisinflationen är också låg. De fallande energipriserna är en annan viktig förklaring till att danskarna nu har nollinflation.

De har en annan struktur på energimarknaden, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Danska energipriser är extra svängiga.

Det slår väldigt olika på olika månader, säger han.

Den danska kronans koppling till euron är en annan pusselbit till varför prisökningarna är så pass mycket lägre än i Sverige. Den svaga kronan gör importen dyrare, det problemet har inte danskarna.

Frågan är då om Sverige och den svenska Riksbanken ändå kan dra några växlar på den danska statistiken och hoppas på en liknande utveckling.

Nja, är Torbjörn Isaksson hållning. Kopplingen mellan Sverige och Danmark är ganska svag på enskilda månader. Exempelvis visade norsk statistik att inflationen steg i oktober

Men varuinflationen kommer att ge med sig här också, det är ganska tydligt.

Den samlade ekonomkåren tror att det blir ett hack i den annars nedåtgående svenska fallande inflationstrenden. Snittprognosen inför tisdagens statistik ligger på en inflation (KPI) på 6,6 procent.

Viktigt ur Riksbankens syn på inflationen är att tjänstepriserna fortsatt stiger med för hög takt. Och det lär fortsätta ett tag till, är den allmänna bedömningen.

Tjänsteinflationen är hög även i Danmark, säger Isaksson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.