A-
A+

Deppiga börsveckan spurtade på slutet

Stockholmsbörsen tog helg med en uppgång på 2,5 procent. Arkivbild.
Stockholmsbörsen tog helg med en uppgång på 2,5 procent. Arkivbild.
BörsTT

Stockholmsbörsen tog helg med ett starkt avslut. Men fredagens uppgång suddade inte helt ut torsdagens ras – och sett över veckan befinner sig OMXS-index på minus 3,5 procent.

Annons

Annons

Den senaste veckan har varit kämpig för Stockholmsbörsen som pekat nedåt under tre av de fem handelsdagarna. I torsdags backade OMXS-index 2,8 procent efter en global våg av räntefrossa, men på fredagen tog börsen igen en del av tappet med en uppgång på 2,5 procent efter amerikanska sysselsättningssiffror som gav marknaden hopp om mer försiktiga räntehöjningar i USA.

Allra bäst på finlistan OMXS30 gick verkstadsjätten Sandvik som steg 5,5 procent, samtidigt som konkurrenten Atlas Copco knep både andra och tredje plats med sin A- och B-aktie som steg 5,0 respektive 4,6 procent. Endast tre av OMXS30-bolagen backade: fastighetsbolaget SBB tappade 1,5 procent, telekomjätten Tele2 sjönk 0,6 procent och skogskoncernen SCA föll 0,1 procent.

Utanför OMXS30 utmärkte sig byggbolaget NCC med en uppgång på 11,9 procent sedan bolaget meddelat att det fått i uppdrag att bygga ett nytt äldreboende i Danmark.

De ledande Europabörserna gick också starkt. Londonbörsen steg 2,0 procent, Parisbörsen lyfte 2,2 procent och Frankfurtbörsen stod vid 18-tiden på plus 3,3 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.