A-
A+

DeSantis ger upp presidentkampen

Floridaguvernören Ron DeSantis. Arkivbild.
Floridaguvernören Ron DeSantis. Arkivbild.
USATT

Floridaguvernören Ron DeSantis ger upp försöken att bli Republikanernas presidentkandidat och ställer sig bakom expresident Donald Trump.

Jag kan inte be våra supportrar att ge sin tid och donera sina resurser om vi inte har en tydlig väg till segern. Därför avbryter jag i dag min kampanj, säger han i ett videoklipp på sociala medier.

Det är tydligt att en majoritet av de republikanska primärvalsväljarna vill ge Donald Trump en till chans, enligt DeSantis, som meddelar sitt stöd till expresidenten.

Ska hedra löfte

Fastän de tidigare haft sina meningsskiljaktigheter, bland annat under coronapandemin, anser DeSantis att Trump är överlägsen nuvarande president Joe Biden, säger han i klippet.

Jag har lovat att stötta den republikanske kandidaten, och jag kommer att hedra det löftet.

Ron DeSantis målades tidigt upp som ett fräschare och mindre skandalomsusat alternativ till Trump. I maj meddelade han sitt försök att bli Republikanernas kandidat i presidentvalet och ansågs till en början ha goda chanser.

Anti-wokekampanj

Som guvernör i Florida har han tagit stora politiska kliv till höger, med hård abortlagstiftning och låg tröskel för att kunna utdöma dödsstraff. Han har också kämpat för att driva i genom lagar som förbjuder undervisning om sexuella läggningar och rasism i skolan.

Hans politiska kampanj har till stor del blivit ett korståg mot det han kallar “woke-ideologin”, en politisk samlingsterm för medvetenhet om olika orättvisor i samhället och som av vissa ses som en överdriven politisk korrekthet.

Avhoppet kommer efter att Trump jordskredssegrade i nomineringsmötena i Iowa för några dagar sedan – en delstat som DeSantis tidigare sagt att han skulle vinna i.

Nu återstår den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley som Trumps enda utmanare i primärvalen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.