A-
A+

Dog av svamp – "Levern går fullständigt sönder"

'Man ska ha väldigt stor respekt när man är ute och plockar svamp. Man ska inte stoppa någonting i svampkorgen som man inte till 100 procent vet vad det är', säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen. Arkivbild.
"Man ska ha väldigt stor respekt när man är ute och plockar svamp. Man ska inte stoppa någonting i svampkorgen som man inte till 100 procent vet vad det är", säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen. Arkivbild.
HälsaTT

Mamman och ettåringen som dog av svampförgiftning i Skåne hade extrem otur. Med dem inräknade har Sverige bara haft 19 dödsfall orsakade av svamp sedan 1951.

Vit flugsvamp och lömsk flugsvamp innehåller giftet amatoxin, som kan ge dödliga skador. Arkivbild.
Vit flugsvamp och lömsk flugsvamp innehåller giftet amatoxin, som kan ge dödliga skador. Arkivbild.

Den 21-åriga kvinnan och hennes lilla dotter hade fått i sig amatoxin, som finns i vit flugsvamp och lömsk flugsvamp. Det är ett högpotent cellgift.

Det är mycket starkare än cellgifterna som man använder vid cancerterapi. Det förstör alla celler som det kommer i kontakt med, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen.

På hans arbetsplats innebär svampsäsongen bråda dagar – varje säsong ringer 1 000–2 000 personer som är oroliga eller har fått symtom efter att ha ätit svamp.

Många svampgifter

Det finns många svampar ute i skogen som har gifter som gör att vi blir magsjuka efter att ha ätit dem, säger Erik Lindeman.

Många svampätare får också ont i magen utan att ha blivit förgiftade. Alla svampar har kitin i sin stödvävnad, vilket gör svamp svårsmält. Det är därför det är så viktigt att tillaga svamp rätt.

En riktig larmsignal är om symtomen efter svampintag kommer först efter många timmar, för så fungerar det potentiellt dödliga amatoxinet, som behöver 8–24 timmar på sig för att börja ge symtom.

Säg tolv timmar efter måltiden, om du då börjar få ont i magen, vattentunna diarréer och kräkningar – då blir vi oroliga.

Levern går sönder

Då krävs omedelbar sjukvård. Understödjande behandling sätts in som gör att förgiftningen blir mindre allvarlig. Först drabbas tarmslemhinnan, sedan ansamlas giftet i levern.

Det som oftast blir det som leder till döden är att levern går fullständigt sönder av det här giftet, säger Erik Lindeman.

Har det gått så långt är levertransplantation enda räddningen. Men om man har fått i sig stora mängder svämmar giftet ut utanför levern och tar sönder njurarna.

Det kan påverka hjärtat och då kan inte ens en levertransplantation rädda en, säger Erik Lindeman.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.