A-
A+

Domen efter VM: "Våra farhågor har besannats"

Argentinas superstjärna Lionel Messi vann VM-guld – men för migrantarbetarna var mästerskapet i Qatar inte lika roligt. Arkivbild.
Argentinas superstjärna Lionel Messi vann VM-guld – men för migrantarbetarna var mästerskapet i Qatar inte lika roligt. Arkivbild.
AllmäntTT

Argentina vann ett straffdrama över Frankrike, Lionel Messi fick sitt VM-guld – och sedan släcktes strålkastarna.

Även över migrantarbetarna i Qatar.

Våra farhågor har besannats. Många löften om kompensation och förbättringar försvann, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads. Arkivbild.
Johan Lindholm, ordförande i Byggnads. Arkivbild.
Aktivister protesterade utanför Fifas högkvarter 2015 mot migrantarbetarnas situation i Qatar. Arkivbild.
Aktivister protesterade utanför Fifas högkvarter 2015 mot migrantarbetarnas situation i Qatar. Arkivbild.

Drygt ett år har gått sedan Qatar var världens mittpunkt under fotbolls-VM. Ett idrottsevenemang som människorättsorganisationer kallat för det mest dödsdrabbade arrangemanget i världshistorien.

Hur många arbetare som dog i olyckor på VM-byggena är höljt i dunkel. Engelska The Guardian uppgav att det handlade om 6 500 dödsfall mellan 2010 och 2020, VM-arrangören påstod mellan 400 och 500 avlidna.

Samtidigt som mänskliga rättigheter åsidosätts, migrantarbetare behandlas illa, sexuella minoriteter inte har någon plats och kvinnor nedvärderas fortsätter stora världssporter att lägga sina mästerskap i Qatar.

Den här veckan slutförs asiatiska mästerskapen i fotboll samtidigt som VM i simning med Sarah Sjöström som en av stjärnorna tar sin början.

Det körs en deltävling i formel 1-VM senare i år i olje- och gasstaten och världscuptävlingar i olika sporter avlöser varandra.

Siktar på OS

Doha har ambitionen att få arrangera OS 2036 samtidigt som Arabhalvöns största land Saudiarabien tar allt större plats i idrottsvärlden och kommer att få arrangera fotbolls-VM 2034.

Där står mänskliga rättigheter inte heller högt i kurs.

Jag hoppas att idrotten, förbund och fans, sätter press för det är många människor av kött och blod som finns där och som far illa varje dag. Det är de som möjliggör alla dessa idrottsevenemang, säger Johan Lindholm.

Som ordförande i Byggnads och styrelsemedlem av det internationella byggfacket BWI blev han ett svenskt ansikte utåt för migrantarbetarnas situation i Qatar inför fotbolls-VM.

"Hade aldrig hänt annars"

BWI:s ansträngningar gjorde att situationen blev bättre. Lindholm är både nöjd och missnöjd när han tittar i backspegeln.

Att få till inspektioner och avtalet 2017 (bättre arbetsvillkor kring VM-byggena) gjorde att olycksfallen sjönk och förhållandena blev bättre. Det hade aldrig hänt annars. Vi pratar om kanske 60 000-70 000 arbetare. Samtidigt är det kanske 1,4 miljoner migranter som är där och jobbar så det är en liten del som fick det bättre. Därför kan man aldrig släppa det här, säger Lindholm.

Fifa, det Internationella fotbollsförbundet, har fått massiv kritik både före och efter VM för att inte ha tagit tag i frågorna runt mänskliga rättigheter och migrantarbetarnas slavlika arbetsförhållanden.

Samtidigt ökar problemet med så kallad sportswashing (sporttvätt) som i vissa fall ser ut att ha blivit accepterat – i alla fall hos de stora idrottsförbunden.

TT: Har folk i allmänhet gett upp och slutat bry sig?

Det hoppas jag verkligen inte. Mänskliga rättigheter är inget som ska förpassas åt något håll utan det är högst aktuellt och mer modernt än någonsin. Vi måste få till en förändring i synsättet på hur man behandlar människor.

Långsam process

Amnesty skrev i en rapport i november förra året att utvecklingen kring att förbättra migrantarbetarnas förhållanden i Qatar har avstannat efter fotbolls-VM. Amnesty har tillsammans med andra människorättsorganisationer och olika fackorganisationer krävt att arbetare ska kompenseras för uteblivna löner och att efterlevande till de som fått sätta livet till ska få ersättning.

De anklagar Qatar för att förhala allt sånt.

Trots pågående relationer och dialog så går processen långsamt. Den har inte avstannat, men förhandlingssituationen har försämrats då påtryckningarna inte är lika massiva längre. Vi tar emot rapporter om deportationer och vissa engagerade personer har förlorat sina arbetstillstånd, berättar Lindholm.

ESPN skrev för en tid sedan att antalet invånare i Qatar minskat från 3 miljoner under fotbolls-VM till runt 2,2 miljoner i dag. Av dem är bara runt 300 000 qatarier.

Enligt Amnesty är Qatar ett av världens rikaste länder, mycket tack vare migrantarbetarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.