A-
A+

Domstol: Evergrande ska likvideras

Den krisande kinesiska fastighetsjätten Evergrande ska träda i likvidation, enligt ett domstolsbeslut i Hongkong. Arkivbild.
Den krisande kinesiska fastighetsjätten Evergrande ska träda i likvidation, enligt ett domstolsbeslut i Hongkong. Arkivbild.
EkonomiTT-Bloomberg- AFP-AP

En domstol i Hongkong har beslutat ett den krisdrabbade kinesiska fastighetsjätten Evergrande ska träda i likvidation.

Beslutet kom efter att Evergrande inte lyckats övertyga domstolen om att man har en fungerande plan för rekonstruktion av företaget.

Med tanke på den uppenbara bristen på framsteg från företagets sida när det gäller att presentera en hållbar plan för rekonstruktion bedömer jag det lämpligt för domstolen att besluta att företaget ska träda i likvidation, sade domaren Linda Chan på måndagen lokal tid.

Inte förvånad

Domstolsförhandlingarna kommer att återupptas efter lunch, lokal tid, och domare Chan förväntas då komma med mer detaljer kring likvidationsbeslutet och även utse en likvidator.

Fergus Saurin, en advokat som representerar ett antal av Evergrandes fordringsägare, sade att han inte var förvånad över domstolens beslut.

Företaget har misslyckats med att samarbeta med oss. Det har bara varit en rad sista-minuten-kontakter som inte lett till någonting, sade Saurin.

Han sade också att den grupp företag han företräder arbetat lösningsorienterat under hela processen och att Evergrande "bara har sig självt att skylla för att de beordrats i likvidation".

Stoppad handel

Evergrandes aktie föll med drygt 20 procent på Hongkongbörsen efter domstolens beslut varpå handeln med aktien stoppades.

"Handeln med aktier i Evergrande Property Services Group Limited stoppades klockan 10.19 i dag" skrev Hongkongbörsen i ett meddelande. Även handeln med aktier i Evergrandes elfordonsdotterbolag stoppades samtidigt.

Evergrande är djupt skuldsatt, vilket har bidragit till den växande krisen på fastighetsmarknaden i Kina och skapat oro för globala följder. Bolagets skuld uppskattas till omkring 3 600 miljarder kronor.

Hög belåning

Företaget var ett av flera fastighetsbolag som fick problem när kinesiska myndigheter började agera mot den höga belåningen i fastighetssektorn.

Evergrande ställde in sina betalningar första gången 2021, bara knappt ett år efter att Peking stramat åt utlåningen till fastighetsutvecklare i ett försök att kyla ned en fastighetsbubbla som höll på att byggas upp.

Det är ännu inte klart hur domstolsbeslutet om likvidation kommer att påverka Evergrands enorma verksamhet på det kinesiska fastlandet.

Den forna brittiska kolonin Hongkong har ett eget rättssystem som dock mer och mer påverkas av kommunistledda Kina.

I en del fall har domstolar i Fastlandskina godkänt domslut från Hongkong men bedömare säger att Evergrandefallet kommer att bli något av ett testfall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.