A-
A+

Domstol fastslår: Salwan Momika ska utvisas

Salwan Momika har bränt koraner vid flera tillfällen. Arkivbild.
Salwan Momika har bränt koraner vid flera tillfällen. Arkivbild.
BrottTT

Koranbrännaren Salwan Momika ska utvisas ur Sverige, fastslår Migrationsdomstolen.

Utvisningen kan dock inte verkställas på grund av hotbilden i hemlandet Irak.

"Migrationsdomstolen har kommit fram till att det finns grund för att återkalla uppehållstillståndet och flyktingstatusförklaringen", säger chefsrådman Karin Dahlin i ett pressmeddelande.

Salwan Momika beviljades 2021 ett tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige, som skulle ha löpt ut i april 2024. I somras öppnade dock Migrationsverket hans ärende på nytt och i oktober kom beskedet att tillståndet skulle återkallas. Detta då han bedöms ha lämnat oriktiga uppgifter vid sin ansökan.

Momika meddelade direkt att han skulle överklaga beslutet.

Den 37-årige irakiern har under de senaste åren stått bakom en stor mängd koranbränningar runtom i Sverige. Flera av dem har lett till upplopp och oroligheter. Filmer från aktionerna har också spritts över världen och väckt ilska och kritik i flera muslimska länder.

Parallellt med utvisningsbeslutet har Momika beviljats ett nytt tillfälligt uppehållstillstånd som sträcker sig till den 16 april 2024. Det har han fått på grund av verkställighetshinder, det vill säga att det bedöms för farligt för honom att skickas tillbaka till hemlandet Irak.

"Nya flyktingskäl har uppstått på grund av aktiviteter i Sverige. Det har dock kommit fram skäl att utesluta honom från internationellt skydd. Utvisningsbeslutet kan inte verkställas till Irak så länge han där riskerar förföljelse eller annan skyddsgrundande behandling", säger Karin Dahlin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.