A-
A+

Domstolshot i EU-strid om Ungern

Ungerns premiärminister Viktor Orbán på väg till en ceremoni i Paris nyligen. Arkivfoto.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán på väg till en ceremoni i Paris nyligen. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

EU-parlamentet öppnar för att ta EU-kommissionen till domstol för dess beslut att frigöra frysta pengar till Ungern.

I en skarpt formulerad resolution på torsdagen fördömer en majoritet av ledamöterna den ungerska regeringens "avsiktliga, fortsatta och systematiska ansträngningar för att underminera EU:s grundläggande värderingar".

EU-parlamentet har länge riktad hård kritik mot Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán och gillar heller inte EU-kommissionens beslut från i december om att ändå betala ut tio miljarder euro i tidigare frysta EU-stöd till Budapest.

"Kommissionen har redan misslyckats fullständigt. . . Om de fortsätter nonchalera sitt ansvar och går Putinkramaren Orbán till mötes har vi inget annat val än att väcka misstroendeförklaring", säger Alice Bah Kuhnke (MP) i ett pressmeddelande.

Även EU:s övriga medlemsländer får kritik av EU-parlamentet för att man inte kommit längre med sitt så kallade artikel 7-förfarande mot Ungern, som skulle kunna leda till att landet förlorar sin rösträtt i EU-sammanhang.

EU-parlamentet ifrågasätter också om Ungern verkligen kommer att kunna uppfylla sina plikter när landet ska vara ordförandeland i EU:s ministerråd senare i år.

Torsdagens resolution röstades igenom med 345 röster mot 104 och 29 nedlagda.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.