A-
A+

Drottning Margrethe får pris för filmkostymer

Drottning Margrethe har utsetts till årets kostymdesigner på en danska filmgala. Arkivbild.
Drottning Margrethe har utsetts till årets kostymdesigner på en danska filmgala. Arkivbild.
FilmTT-Ritzau

Drottning Margrethe har tilldelats det danska filmpriset Robert. Hon utsågs vid en gala på lördagskvällen till årets kostymdesigner för sina skapelser till Netflix-filmen "Ehrengard: Förförelsens konst".

Filmen är regisserad av Bille August och baseras på en bok av Karen Blixen och den nyligen abdikerade drottningen har designat kostymerna för skådespelare som Sidse Babett Knudsen och Mikkel Boe Følsgaard.

Robert-priserna delas ut av den danska filmakademin men drottningen var själv inte närvarande vid prisutdelningen. Producenten Marcella Dichmann, som tog emot priset för hennes räkning, sade i sitt tacktal att hon var uppriktigt ledsen för att "Filmakademin inte ville ta de hänsyn som krävs för att hennes majestät drottning Margrethe skulle kunna vara här i dag och få detta stora erkännande för sitt arbete".

Filmakademins ordförande Jacob Neiiendam försvarar dock beslutet att inte avslöja några pristagare i förväg.

Vi har fått en förfrågan från producenten om besked kunde ges i förväg ifall drottningen skulle få pris. Vi har inte varit i kontakt med kungahuset. Det är ingen skillnad på människor. Ingen får veta om de kommer att få ett pris, säger han.

Priset för årets bästa film gick till "Bastarden", regisserad av Nikolaj Arcel. Huvudrollsinnehavaren Mads Mikkelsen fick pris som bästa manliga skådespelare och Simon Bennebjerg tilldelades priset årets manliga biroll i samma film.

"Bastarden" tog också hem statyetterna för årets scenograf, fotograf, makeupartist, visuella effekter och manus.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.